Reken af met hokjes denken en help mee de zichtbaarheid van de Queer Community te verbeteren tijdens de edit-a-thon! Wikipedia zou wel eens de eerste plek kunnen zijn waar de meeste van ons kijken als we op zoek zijn naar informatie. Deze open-source pagina wordt geschreven door mensen van over de hele wereld en is een bron voor AI zoals ChatGPT. Maar wat als de informatie die erop staat bevooroordeeld is? Wist je bijvoorbeeld dat minder dan 5% van de Engelstalige Wikipedia pagina’s een non-binary identiteit bevat? Tijd dus om daar verandering in te brengen!
- Datum
- maandag 27 jan 2025, 16:00 - 19:00
- Type
- Workshop
- Gesproken taal
- Engels
- Locatie
Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50
Jij kan je steentje aan bijdragen aan het meer inclusief maken van Wikipedia tijdens de Edit-a-thon on Queer Visibility and AI. Creëer een pagina, vul er eentje aan of vertaal. Of kom gewoon langs om te leren over het belang van zichtbaarheid voor emancipatie.
Het programma:
- Dr. Laura Braden (ESHCC) geeft een workshop waarin ze alles vertelt over het bewerken, vertalen en aanmaken van pagina’s en de vrijwilligers van Wikimedia Nederland lopen rond om te assisteren. Wat maakt het Open Source-principe van de online encyclopedie zo bijzonder en aan welke eisen moet een goede pagina voldoen?
- Romy Rockx van de Queer Gym vertelt over de eerste sportschool voor niet normatieve lijven en hoe belangrijk het is om je veilig te voelen op een plek waar je lichaam centraal staat.
- Kunstinstituut Melly wordt op 27 januari 35 jaar! Om dat te vieren zullen we tijdens deze Edit-a-thon haar Wikipedia-pagina aanvullen en vertalen! Je kunt ook de tentoonstelling bezoeken over Queer Visibility en meer!
- Dr. João Gonçalves is universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie & Digitalisering aan ESHCC. Hij zal vertellen over hoe AI-tools zoals ChatGPT worden gevormd door de informatie op Wikipedia.
Het thema van de edit-a-thon van dit jaar is Queer Visibility maar mocht je andere ideeen hebben om Wikipedia inclusiever te maken, kom dan ook vooral langs!
Voorkennis niet nodig, neem wel je eigen laptop mee. Hapjes en drankjes worden verzorgd.
Deze Edit-a-ton wordt jaarlijks georganiseerd om Wikipedia inclusiever te maken door Studium Generale, ECWO (Erasmus Centre for Women and Organisations), dr. Laura Braden (Erasmus School of History, Culture and Communication), Wikimedia Nederland en Kunstinsituut Melly.
- Meer informatie
Datum: Maandag 27 januari 2025
Tijd: 16:00-19:00 uur (inloop vanaf 15:45 uur)
Locatie: Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50
Toegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen.