In het kader van Internationale Vrouwendag 2025 organiseert IDEA Center op donderdag 20 februari 2025 het evenement ‘De invloed van kunst en AI op ons leven en onze gezondheid’. Met talks van prof. Tineke Abma en dr. Cynthia Liem, een panelgesprek met studenten en drinks & bites.
- Datum
- donderdag 20 feb 2025, 15:30 - 18:00
- Type
- Algemeen
- Gesproken taal
- Engels
- Kamer
- Theatre Hall, Paviljoen, Campus Woudestein
- Ticket informatie
Free
We ontvangen je graag op donderdag 20 februari vanaf 15:30 uur in de Theaterzaal van het Paviljoen op campus Woudestein. Je kunt je aanmelden via het formulier onder aan deze webpagina.
Programma
- 15:30 ontvangst/inloop met koffie, thee en iets zoets
- 16:00 start inhoudelijk programma; host & moderator: Dr. Vidhi Chaudhri (ESHCC)
- 16:00 welkom door prof. Jane Murray Cramm, Chief Diversity Officer
- 16:03 openingswoord door prof. Jantine Schuit, Rector Magnificus
- 16:10 talk door prof. Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) over de positieve invloed van kunst op gezondheid
- 16:30 talk door dr. Cynthia Liem, TU Delft, over verantwoorde en betrouwbare AI
- 16:50 panelgesprek met prof. Tineke Abma en dr. Cynthia Liem en studenten van de EUR over kunst, wetenschap, AI, gezondheid en de positie van vrouwen in de academische wereld
- 17:10 einde inhoudelijke gedeelte
- 17:10 start drinks & bites
- 18:00 einde event
Prof. Tineke Abma
Prof. Tineke A. Abma is sinds 1 december 2019 directeur-bestuurder van Leyden Academy on Vitality and Ageing. Zij doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar thema’s die raken aan het ouder worden, zoals patiënt- en burgerparticipatie, langdurige zorg, ethiek en diversiteit. Het perspectief van de oudere zelf als vertrekpunt nemen en oog houden voor de verschillen tussen mensen, is zowel haar persoonlijke drijfveer als de rode draad in de onderzoeken en activiteiten van Leyden Academy.
Van 2010 tot 2021 was Tineke hoogleraar Participatie & Diversiteit bij Amsterdam UMC. Tineke is sinds juli 2021 bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op 1 september 2024 is Tineke daarnaast benoemd tot bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) op de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Dr. Cynthia Liem
Dr.ir. Cynthia C. S. Liem is universitair hoofddocent aan de Multimedia Computing Group van de TU Delft, professioneel opgeleid concertpianist, en huidig lid van De Jonge Akademie. Haar onderzoek houdt zich bezig met verantwoorde en betrouwbare AI; hierin focust ze met name op technieken voor perspectiefverbreding (het ontdekken van content die niet vanzelfsprekend zal worden geselecteerd), en vraagstukken rond validatie en validiteit in datagedreven besluitvorming.
Na een start in music information retrieval gaat haar onderzoek vandaag de dag over brede maatschappelijk impactvolle toepassingen van publiek belang. Zo werkte ze interdisciplinair samen met organisatiepsychologen aan (on)mogelijkheden om machine learning voor eerlijke sollicitatieprocessen in te zetten. Daarnaast onderhoudt ze actief contact met relevante belanghebbenden buiten de academische cirkels, zoals onderzoeksjournalisten (ze was bv. de eerste technische duider van het toeslagenschandaal in Trouw) en organisaties die verantwoorde AI pogen te implementeren (bv. als onafhankelijk regisseur in het interne onderzoek van de DUO naar mogelijke algoritmische discriminatie bij de controle uitwonendenbeurs). Dit werk heeft breed erkenning gekregen; zo ontving ze in 2024 zowel de Women in AI Netherlands Diversity Leader Award als de Harper's Bazaar Women of the Year Dyson Pioneer Award.
Panel
Na de talks door Tineke en Cynthia volgt een panelgesprek met EUR-studenten en Tineke en Cynthia over kunst, wetenschap, AI, gezondheid en de positie van vrouwen in de academische wereld.