Testimonial Simone Smit

Voor studenten die zich willen in zetten voor de ontwikkeling van de samenleving in brede zin en die meer willen weten van politiek en bestuur is bestuurskunde een uitstekende keus!

Simone Smit

Alumna Bestuurskunde - Plaatsvervangend Directeur-Generaal bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst

Begin jaren ’90 waren de studies economie en bedrijfskunde vanwege uitstekende kansen op een mooie baan in het bedrijfsleven erg populair, maar ik was meer geïnteresseerd in complexe vraagstukken in het openbaar bestuur, veiligheid en politie in het bijzonder. Het bleek al snel de goede keus; een groot aanbod van vakken en verdieping op het thema veiligheid. Naast theorie was er ook aandacht voor vaardigheden zoals het schrijven van beleidsnota’s, vergaderen en presenteren. Ik heb daar later tijdens mijn werk veel aan gehad.

Tijdens het eerste jaar heeft het onderwijs en begeleiding door student assistenten in de kleinschalige werkgroepen me enorm op weg geholpen met de studie. Ik wilde daarom graag zelf ook als student assistent aan de slag en heb vanaf mijn tweede studiejaar binnen de vakroep bestuurskunde gewerkt. Waar ik ook veel van geleerd heb en met heel veel plezier op terugkijk, zijn de spelsimulatie weken waarin we als crisismanager of bestuurder aan de slag moesten. Ook mijn politieke interesse werd gewekt door de politicologie colleges, wat resulteerde in een bijbaan bij een Rotterdamse politieke partij in oprichting. En in navolging van de jaarlijkse banenmarkt gericht op afstuderende bedrijfskunde en economie studenten heb ik samen met een collega bestuurslid van Cedo Nulli een banenmarkt georganiseerd gericht op overheidsfuncties; dat bleek een groot succes.

Toen ik in mijn laatste jaar stage liep bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ontdekte ik dat de studie weliswaar goed aansloot op de werkzaamheden van een beleidsambtenaar, maar ik was op zoek naar meer dynamiek en een combinatie van theorie en praktijk. Ik ben daarom na de studie aan de slag gegaan als management-trainee bij de politie Rotterdam-Rijnmond en heb vervolgens bijna 20 jaar in diverse leidinggevende functies bij de politie gewerkt. Mijn brede bestuurskundige kennis en vaardigheden sloten erg goed aan bij mijn werk. Inzicht in maatschappelijke vraagstukken, oog voor diverse belangen van partners in het veiligheidsnetwerk, maar ook kennis van netwerksturing en crisismanagement nam ik mee.

Vervolgens heb ik in 2014 de overstap gemaakt naar de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (ministerie van Justitie en Veiligheid). Het was best een grote overstap van een uitvoeringsorganisatie naar een departement, maar de studie kwam weer goed van pas. Ik ben drie jaar werkzaam geweest als hoofd Bewaking en Beveiliging, verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van het stelsel bewaken en beveiligen. Het doel van het stelsel is het voorkomen van (terroristische) aanslagen op personen, objecten en diensten. Het stelsel regelt ook op welke manier beveiligd wordt, als er sprake is van dreiging. Bij bewaken en beveiligen zijn veel partijen betrokken: politie, OM, lokale besturen, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ministeries en de NCTV.  En sinds 2017 ben ik werkzaam als directeur contraterrorisme bij de NCTV. De NCTV coördineert de inspanningen van alle partijen in Nederland die een rol hebben bij terrorismebestrijding. Ook werkt de NCTV samen met andere overheden en in internationale samenwerkingsverbanden zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Voor studenten die zich willen in zetten voor de ontwikkeling van de samenleving in brede zin en die meer willen weten van politiek en bestuur is bestuurskunde een uitstekende keus!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen