Mijn werk biedt mij de kans om de tijdens mijn studie opgedane vaardigheden in de praktijk in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan een betere stad.
Eschwin Loos
Alumnus master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Specialisatie: Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Huidige functie: Zelfstandig Onderzoeker
De keuze voor de Master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid was er voor mij één gemotiveerd door persoonlijke interesses. Ik ben altijd gefascineerd geweest door steden en de wijze waarop mensen samenleven. Als reisfanaat had ik het ‘wat’ in vele vormen gezien maar het ‘waarom’ was mij vaak nog onduidelijk, omdat de kennis ontbrak observaties in de juiste context te kunnen plaatsen. Deze opleiding heeft daar voor mij verandering in gebracht.
De Master GVB heeft een mooi samengesteld programma dat de student kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksvaardigheden laat ontwikkelen en kennis op laat doen over de klassieke sociologische theorieën. Maar voornamelijk vergaar je inzichten over moderne steden, daarbinnen aanwezige actoren en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Hierbij worden verschillende methodieken gehanteerd en voorbeelden gebruikt die uiteenlopen van thuishaven Rotterdam tot aan voormalige industriesteden in de Verenigde Staten en de megacities in India en China. Ik herinner me speciale aandacht voor de (al dan niet) toenemende mondialisering, sociale ongelijkheid en gentrificatie. Relevante thema’s waarvan je denkt dat je ze begrijpt maar waarachter een enorme complexiteit schuilgaat en waarnaar je door deze master vanuit verschillende perspectieven leert kijken.
In het bijzonder wil ik het thesistraject dat ik als onderdeel van de master heb doorlopen benoemen als een fijne en leerzame kennismaking met veldwerk en partijen die in de stad actief zijn. In mijn onderzoek heb ik de (inter)nationale concurrentiepositie van Rotterdam als het gaat om het aantrekken en behouden van expats geanalyseerd. Om de wisselwerking tussen beleid en beleving in kaart te kunnen brengen heb ik interviews gehouden met stadspromotors, beleidsmakers en expats.
Inmiddels ben ik voornamelijk actief als onderzoeker bij de Veldacademie, een onderzoeksbureau waar men samen met bestuurders, ondernemers, bewoners en studenten praktijkkennis creëert voor breed gedragen oplossingen voor stedelijke ontwikkeling. Ik werk daar samen met ervaren stadsonderzoekers en ontwerpers van verschillende disciplines aan vraagstukken op het gebied van verstedelijking, opgroeien in de stad, talentontwikkeling, gezondheid en langer thuis wonen. Mijn werk aldaar brengt inhoudelijke en praktische verdieping op datgene wat ik tijdens de Master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid geleerd heb. En biedt mij de kans de tijdens mijn studie opgedane vaardigheden in de praktijk in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan een betere stad.