Iedereen heeft behoefte aan warmte en verbondenheid. Tegelijkertijd is het voor veel mensen moeilijk om die verbondenheid te ervaren. Zo hebben sommige mensen veel ruzie met hun partner of met vrienden, terwijl anderen juist moeilijk vrienden maken en alleen oppervlakkig contact hebben met anderen. Hoe we relaties aangaan heeft te maken met de ervaringen die we van jongs af aan, als kind, meekrijgen. Die belangrijke vroege relaties worden ook wel ‘hechting’ genoemd.
- Datum
- maandag 23 sep 2024, 19:15 - 21:30
- Type
- Algemeen
- Gesproken taal
- Nederlands
- Ruimte
- Erasmus Paviljoen
- Locatie
- Campus Woudestein
Naar aanleiding van de publicatie van het boek Hechten. Menselijke emoties, relaties en ontwikkeling nodigen we wetenschappers, professionals en andere geïnteresseerden uit voor een avond waarop de laatste inzichten over hechting worden gedeeld en die als doel heeft de wetenschap en de praktijk te verbinden. Voor iedereen die in zijn dagelijks werk of dagelijks leven te maken heeft met hoe mensen met elkaar verbonden zijn, hoe we elkaar soms helemaal kwijtraken en hoe we dat weer kunnen herstellen.
Programma
- 19:15 - Inloop
- 19:30 - Opening
- 19:45 - Keynote Prof. Dr. Rutger Engels, hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
- 20:15 - Korte documentaire ‘Als je bij me weggaat’.
- 20:30 - Paneldiscussie met o.a. Brenda de Jong (IMH-consulent bij Moeders van Rotterdam), Florien Leenderts (GZ-psycholoog bij de Waag Rijnmond), Katharina Joosen (Gedragswetenschapper Pameijer binnen de wijkteams Rotterdam), Anne Tharner (Universitair docent, VU Amsterdam).
- 21:15 - Overhandiging eerste exemplaar boek.
- 21:30 - Borrel
De opbrengsten van het boek gaan naar Stichting Het Vergeten Kind.
Aanmelden niet meer mogelijk
De thema-avond is vol. Helaas is aanmelden niet meer mogelijk.
Over de auteurs van ‘Hechten. Menselijke relaties, emoties en ontwikkeling’
Dr. Frank van der Horst is Universitair Hoofddocent Orthopedagogiek bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en psychotherapeut bij de Waag, een instelling voor ambulante forensische psychiatrie. In zijn werk richt hij zich op de klinische implicaties en historische wortels van de gehechtheidstheorie.
Dr. Rianne Kok is als Universitair Hoofddocent Pedagogische Wetenschappen verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de sociale oorsprong van emotie- en gedragsregulatie en de morele ontwikkeling van kinderen, in het bijzonder liegen in de gezinscontext.
Prof. Dr. Maartje Luijk is als hoogleraar Pedagogiek verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij geeft onderwijs over de grondbeginselen van de pedagogiek. Haar onderzoek gaat over dagelijkse opvoedvragen, zoals slapen van jonge kinderen en vermoeidheid van ouders.