109e dies natalis

Building Resilient and Inclusive Cities and Societies
Kindertekening van de stad van de toekomst

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en dit aantal neemt snel toe. Als gevolg daarvan worden steden, stedelijke delta's en hun gemeenschappen geconfronteerd met nieuwe sociale, culturele, ecologische en economische uitdagingen. De 109e dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam op dinsdag 8 november 2022 staat daarom in het teken van 'resilient cities and societies for future generations'.

Datum
dinsdag 8 nov 2022, 15:00 - 16:30
Type
Algemeen
Gesproken taal
Engels
Ruimte
Aula
Gebouw
Erasmus Gebouw
Locatie
Campus Woudestein
Meld je aan voordat de zaal vol zit! Voeg toe aan agenda

Hoe kan Erasmus Universiteit Rotterdam bijdragen aan steden en samenlevingen waar nieuwe generaties kunnen opgroeien om hun volledige potentieel te bereiken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij beter toegerust zijn om in onze toekomstige steden te leven en te gedijen? Aan wie kunnen we dat beter vragen dan de toekomstige generatie zelf?

Aanmelden dies natalis

Registratie via het online aanmeldformulier is verplicht voor toegang tot het programma in de Aula en de borrel. De voertaal is Engels. Vragen over (de aanmelding voor) de dies natalis? Mail naar ceremonies@eur.nl

Dies natalis online bijwonen en terugkijken

De 109e dies natalis is ook te volgen via een openbare livestream. Na afloop van het event zijn de opnamen daar ook terug te kijken. Beiden zullen hier verschijnen!

In het programma zijn er bijdragen van:

  • Het perspectief vanuit een kind

    Gedurende het evenement zullen kinderen hun gedachten delen over het leven in toekomstige steden.

  • Mariya Gabriel - EU-commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken

    Mariya Gabriel is een Bulgaarse politica en werkzaam als EU-commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken. Zij is verantwoordelijk voor het beleid van de Europese Unie met betrekking tot Horizon Europa, onderzoek en innovatie, het Erasmus+ programma, onderwijs, cultuur en sport. Tijdens de dies natalis 2022 heeft zij een speciale videoboodschap aan het publiek.

    Mariya Gabriel
  • Annelien Bredenoord - rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam

    Annelien Bredenoord is hoogleraar, lid van de Eerste Kamer, toezichthouder en bestuurder en werkt op het snijvlak van gezondheidszorg, technologie en innovatie, ethiek en politiek. Als rector magnificus van Erasmus Universiteit Rotterdam geeft zij in haar diesrede het wetenschappelijk perspectief op het thema ‘Building resilient cities and societies for future generations’.

    Annelien Bredenoord
  • Mpanzu Bamenga

    De gastheer van de ceremonie is Mpanzu Bamenga. Dit ambitieuze raadslid, activist, politicus en oprichter van het Inclusion Leaders Network, is een pleitbezorger voor diversiteit & inclusie. Voor zijn inspanningen tegen etnisch profileren ontving hij de prijs Mensenrechtenpersoon van het jaar 2021.

    Mpanzu Bamenga
  • INOYSON

    Artiest INOYSON zorgt voor de muzikale omlijsting van de dies natalis 2022. Deze bijzondere Oekraïense artiest verliet het land na het uitbreken van de oorlog. In Nederland blijft de multi-instrumentalist muziek maken, samenwerken met Nederlandse muzikanten en laat ons kennismaken met de Oekraïense kunst en cultuur.

    Inoyson

Eredoctoren

Tijdens de dies natalis worden twee eredoctoraten uitgereikt voor hun uitzonderlijke academische prestaties.

  • Ien Ang – Distinguished Professor of Cultural Studies aan Western Sydney University, Australië

    Professor Ien Ang is een van de wereldwijde leiders in culturele wetenschappen, met interdisciplinair werk op veel gebieden binnen de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Haar werk is breed georiënteerd op patronen van culturele stroming en uitwisseling in onze geglobaliseerde wereld. Ze richt zich op kwesties als de vorming van doelgroepen en publiek, de politiek van identiteit en verschil, migratie, etniciteit en multiculturalisme, kwesties van representatie in hedendaagse culturele instellingen, en stedelijke culturen en kunst.

    Haar boeken, waaronder 'Watching Dallas', 'Desperately Seeking the Audience' en 'On Not Speaking Chinese', worden erkend als klassiekers op dit gebied en haar werk is in veel talen vertaald.

    Zij ontvangt een eredoctoraat omdat zij een voorloper is in interdisciplinair cultureel onderzoek dat verschillende gebieden van de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen bestrijkt. Daarnaast is zij een inspiratiebron voor cultureel onderzoek gericht op het creëren van positieve maatschappelijke verandering.

    Erepromotor: prof.dr. Susanne Janssen - Erasmus School voor Geschiedenis, Cultuur en Communicatie

    Ien Ang
  • Ann Masten – Regents Professor, Irving B. Harris Professor of Child Development, Distinguished McKnight University Professor aan de University of Minnesota, U.S.A. en lid van de American Academy of Arts and Sciences sinds 2021

    Het onderzoek van Masten richt zich op factoren die de ontwikkeling van veerkracht bij adolescenten en gezinnen bevorderen. Zij en haar collega's belichten gedrags-psychosociale en neurobiologische kenmerken van veerkracht en hoe de combinatie hiervan een beter begrip van veerkracht mogelijk maakt. Masten betoogt dat begaafdheid en veerkracht bij alle kinderen aanwezig zijn, en dat alle kinderen tijdens hun ontwikkeling basale aanmoediging en kansen nodig hebben om te slagen.

    Masten's boek 'Ordinary Magic: Resilience Processes in Development' (sinds 2001 11604x geciteerd) biedt een leidraad voor beleidsmakers die ondersteuning willen ontwikkelen voor kinderen die te maken krijgen met tegenspoed als gevolg van armoede, gezinsomstandigheden of blootstelling aan traumatisch geweld.

    Haar buitengewone bijdrage aan het onderzoek naar de ontwikkeling van veerkracht en de vooruitgang van de theorie over positieve uitkomsten bij kinderen en gezinnen geconfronteerd met tegenspoed, is de reden om haar te eren.

    Erepromotor: prof.dr. Loes Keijsers - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

    Ann Masten

Fotografie & video

Tijdens de dies natalis worden foto’s en video-opnames gemaakt. Het kan zijn dat je herkenbaar in beeld komt. Als bezoeker geef je toestemming voor het opslaan en gebruiken van deze beelden voor commerciële doeleinden.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie de pagina van de dies natalis. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar ceremonies@eur.nl

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen