Stine Jensen maakt podcast over Erasmus voor NPO serie Grote Geesten

Anna van Kooij / HUMAN

Bijzonder hoogleraar Stine Jensen maakte een podcast over Erasmus voor NPO1 Podcast Wat Blijft in de serie 'Grote Geesten', met Adison Dos Reis, Sanne Steen, Ronald van Raak en Han van Ruler.

“De aarde is mijn osso [thuis], de wereld mijn vaderland,” rapt woordkunstenaar Adison Dos Reis in zijn Erasmus-lied. In de podcastserie Grote Geesten van NPO Radio 1 bespreekt bijzonder hoogleraar publieksfilosofie Stine Jensen de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus (1466-1536).

Voor de energieke beats van Dos Reis’ lied, waar de podcast mee eindigt, komen ESPhil-academici Ronald van Raak, Han van Ruler en Sanne Steen aan het woord. Ieder van hen is met een eigen invalshoek bevlogen bezig met het gedachtegoed van Erasmus (1466 – 1536), wiens scherpe, maar humoristische kritiek op kerkleiders en politici nog altijd actueel is. In zijn meest bekende en satirische werk Lof der Zotheid koos Erasmus geen partij, maar trad hij, aldus bijzonder hoogleraar Erasmiaanse Waarden Ronald van Raak, op als een 'scheidsrechter' tussen verschillende bevolkingsgroepen. Zijn levenshouding was gericht op tolerantie en harmonieus samenleven. Van Raak verwoordt het treffend: "Erasmus zag humor, ironie en zelfkritiek als het cement tussen de stenen; het houdt de samenleving bijeen. Bovendien, om mensen echt te begrijpen, moet je ook naar hun dwaasheden kijken."

Rapper en muzikant Adison Dos Reis maakte pas onlangs kennis met Erasmus, en ontdekte een geestverwant in hem. Hij liet zich inspireren tot een speciale rap waarin hij Erasmus eert, en zegt dat ze hetzelfde pad bewandelen in Rotterdam, Erasmus als 'bastaardzoon' en Adison als immigrant. Promovenda Sanne Steen vertelt bij het Erasmusstandbeeld voor de Laurenskerk over de blijvende betekenis van Erasmus voor de stad Rotterdam, en Professor Intellectuele Geschiedenis Han van Ruler vertelt over een wel heel bijzondere ontdekking over het privéleven van Erasmus die hij heeft gedaan.

De foto van Dos Reis is gemaakt door HUMAN. Het pak dat hij aan heeft was verleend door de EUR.

Meer informatie

Beluister deze podcastaflevering op de website van NPO1: https://www.nporadio1.nl/podcasts/wat-blijft/113787/39-desiderius-erasm….

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen