Op 23 februari werd deze meta-analyse gelanceerd, door het Erasmus Center for Sport Integrity & Transition (ESPRIT) opgesteld voor het Nederlands Olympisch Comité * Sportfederatie (NOC*NSF). Het is een meta-analyse naar de beschikbaarheid van evidence-based onderzoek over de samenhang tussen sekse, gender en sport.
ESPRIT is gevraagd NOC*NSF te ondersteunen bij het in kaart brengen van het internationale, sterk gepolariseerde debat over genderinclusie in de sport, om zowel wetenschappelijk gevalideerd als consistent uitgewerkt beleid in de Nederlandse topsport mogelijk te maken. Uit de meta-analyse blijkt bijvoorbeeld dat er weinig onderzoek beschikbaar is naar transvrouwen en hun veronderstelde hogere sportprestaties.
De weinige studies die er zijn, stellen dat er geen reden is om transvrouwen die een hormoonvervangingstherapie hebben ondergaan, uit te sluiten van deelname aan de vrouwencategorie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en veel internationale sportfederaties hebben nog steeds de neiging strenge regels op te leggen aan zowel transvrouwen als vrouwen met een intersekse-conditie, om hen toe te laten tot de vrouwencategorie.
Deze voorschriften zijn meestal niet gebaseerd op evidence-based onderzoek, maar op wat men denkt te weten over transvrouwen en vrouwen met een van nature hoger testosterongehalte. Concluderend impliceert deze studie dat het huidige onderscheid tussen vrouwen en mannen in de sport, gebaseerd op de veronderstelling dat vrouwen zwak zijn en bescherming nodig hebben, moet worden heroverwogen. Want deze binaire structuur is vooral gebaseerd op overtuigingen en ideologie omtrent de betekenis van man- of vrouw- zijn, en niet op wetenschappelijk gevalideerd onderzoek.
- Onderzoeker
- Onderzoeker
- Meer informatie
Bezoek voor meer informatie over het Erasmus Center for Sport, Integrity & Transition hun website.
- Gerelateerde content