Erasmus onderzoekers zetten zichzelf op de wereldkaart met themanummer over Rotterdams onderzoek

ERRC
Erasmus studies cover

Met een bijzonder themanummer van Erasmus Studies laten Ronald van Raak, Han van Ruler en Sanne Steen de wereld kennismaken met het Erasmusonderzoek op onze faculteit. 

‘Erasmus Studies in Rotterdam,’ zo heet het themanummer van Erasmus Studies, het tijdschrift van de internationale Erasmus of Rotterdam Society. In dit nummer laten hoogleraar Ronald van Raak, professor Han van Ruler en promovenda Sanne Steen de academische wereld kennismaken met het onderzoek naar het leven en werk van Erasmus dat sinds enkele jaren bij ESPhil wordt verricht. Een kenmerk van dit historisch onderzoek is dat het op verschillende manieren een verband wil leggen met meer actuele filosofische kwesties.  

Van Raak, Van Ruler en Steen vormen sinds 2021 het Erasmus of Rotterdam Research Centre (ERRC). Dit is de enige plek op de Erasmus Universiteit waar onderzoek wordt gedaan naar de filosofie en de nalatenschap van Erasmus. In het buitenland wordt al enige tijd uitgekeken naar de activiteiten in Rotterdam, de stad van Erasmus. Het ERRC werkt met de Erasmus Collectie, de grootste verzameling Erasmus-boeken ter wereld, ondergebracht in de Rotterdamse stadsbibliotheek. 

‘Het ERRC heeft een klein onderzoeksteam, maar is toch vernieuwend,’ zegt Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse waarden. ‘Bijvoorbeeld doordat we het denken van Erasmus verbinden met actuele discussies over de noodzaak van gedeelde waarden of debatten over vrijheid en gemeenschapszin. Ook laten we zien hoe de filosofie van Erasmus in het verleden door verschillende groepen is gebruikt en ook is misbruikt. Met dit themanummer stellen we onszelf voor aan een wereldwijd publiek van mensen die zich interesseren in Erasmus.'

Erasmus Studies, voorheen het Erasmus van Rotterdam Society Jaarboek, wordt uitgegeven onder auspiciën van het Erasmus van Rotterdam Genootschap. Het Genootschap is opgericht in 1980 met als doel het stimuleren van onderzoek naar en schrijven over Erasmus, zijn tijdgenoten en hun intellectuele omgeving. Erasmus Studies is een peer-reviewed publicatie met wetenschappelijke artikelen en boekbesprekingen over deze onderwerpen.

Meer informatie

Lees hier het themanummer 'Erasmus Studies in Rotterdam'.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen