Donner organiseerde i.s.m. Stichting Tuschinski Rotterdam een benefietmiddag voor de realisatie van een gedenkteken in de stad. Dr. Awee Prins had de eer om de avond af te sluiten met een kort, krachtig en indringend betoog.
'Wanneer we de naam Tuschinski horen denken we meteen aan zijn beroemde theater/bioscoop in Amsterdam. Dit jaar was het een eeuw geleden dat Theater Tuschinski werd geopend. Abraham Tuschinski (1886-1942) associëren we niet met Rotterdam. Zeer ten onrechte. Hij woonde en werkte híer, en kwam daarnaast ook in Amsterdam. In die volgorde.
Aan het begin van de vorige eeuw emigreerde de nog geen twintigjarige Abraham Icek Tuschinski uit Polen naar Nederland met het idee zich uiteindelijk in Amerika te vestigen. Dat liep anders: hij bleef hangen in Rotterdam. Eerst werkte hij als vestenmaker en pensionhouder, niet veel later - zakelijk gesteund door familieleden die ook uit Polen waren overgekomen - als vooruitstrevend cultureel ondernemer. Abraham Tuschinski bezat gedurende dertig jaar een aantal bioscopen en theaters in de stad en drukte in die dagen zo zijn stempel op het culturele aanbod van Rotterdam. Op 14 mei 1940, Tuschinski’s 54ste verjaardag, werden bij het bombardement zijn bioscopen in het centrum van Rotterdam verwoest, waaronder het Grand Theatre aan de Pompenburg. In 1942 werd hij via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar hij door de nazi’s is vermoord.'
Het programma werd afgesloten door Awee Prins met een bijzonder bijdrage over het laatste huis van Tuschinski. Awee woont in het huis waar Tuschinski in 1942 zo tragisch aan het begin van zijn eind is gekomen. De bijdrage van Awee Prins is hieronder terug te kijken.
Abraham Tuschinski's laatste huis door Awee Prins
- Meer informatie
Wilt u bijdragen aan de realisatie van het gedenkteken dat wordt? Alle bedragen zijn welkom. Voor het doneren van een vrij in te vullen bedrag kunt u gebruik maken van deze link.
Meer informatie over dit evenement van boekhandel Donner of over het gedenkteken vindt u hier.