Het studieprogramma in het kort
De studie Filosofie is veeleisend en avontuurlijk. Filosofen zoeken de grenzen op van wat wij denken te weten en vragen dóór waar wetenschappers stoppen.
Filosofen houden zich bezig met de meest uiteenlopende vragen. De vraag of commerciële nierhandel wenselijk is, is een voorbeeld uit de praktische filosofie. Het stellen van scherpe vragen is belangrijk, maar het onderzoeken van mogelijke antwoorden is minstens zo relevant. Tijdens deze studie wordt u opgeleid om helder en gestructureerd te denken en te argumenteren. Deze vaardigheden zijn van groot belang, ook als het werkveld en maatschappelijke vraagstukken veranderen. Ook wordt u geleerd duidelijk en gestructureerd te schrijven, en een tekst grondig te analyseren.
Tijdens de studie bestudeert u de belangrijkste historische en hedendaagse filosofische stromingen. Filosofen houden zich bezig met de meest uiteenlopende vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan vragen als ‘wat is waarheid?’ of ‘wie is de mens?’
Studielast
De deeltijdopleiding filosofie bedraagt 180 EC en duurt zes jaar. Elk jaar behaalt u 30 studiepunten (EC's): dit is de helft van het aantal studiepunten dat de studenten in de voltijd bachelor filosofie behalen. De deeltijdstudenten volgen de colleges samen met de voltijdstudenten. Het jaarlijkse instroommoment is 1 september. Het is niet mogelijk om op een ander moment in het jaar te starten met deze opleiding.
Inrichting van het onderwijs
Voor elke cursus bestaat er een onderscheid tussen de essentiële cursusinhoud waar een student kennis van moet hebben om de cursus succesvol af te kunnen ronden, en de ondersteunende cursusinhoud die geen deel uitmaakt van de leerdoelen van een cursus. Als een cursus in deeltijd wordt aangeboden, dan worden onderwijssessies waarin essentiële cursusinhoud aan bod komt voor deeltijders ingepland op de donderdag (ook overdag), tenzij dat omwille van roosterregels niet mogelijk is. In dat laatste geval wordt de essentiële cursusinhoud uit die onderwijssessie digitaal aangeboden aan deeltijders, bijvoorbeeld (maar niet noodzakelijk) in de vorm van een college-opname.
Intensieve begeleiding
De Rotterdamse opleiding Filosofie is kleinschalig en persoonlijk. Onder onze filosofiestudenten is er een relatief grote variatie in leeftijd, ervaring, vooropleiding en beweegredenen. Door het kleinschalige onderwijs is er intensief contact tussen studenten en docenten.
Het is prettig als uw studie soepel en voorspoedig verloopt. Daarom is het altijd verstandig om een beroep te doen op de studieadviseur, bijvoorbeeld als u moeite hebt met een vak of ondersteuning nodig hebt bij het maken van een studieplanning. Voor studenten met een functiebeperking zijn er extra faciliteiten. De studieadviseur is er om samen met u naar oplossingen te zoeken.
Bindend studieadvies deeltijd
Om te voldoen aan de normen van het bindend studieadvies dient het gehele eerste bachelorjaar (60 EC's) aan het einde van het tweede jaar van inschrijven te zijn afgerond. In het kader van deze regeling worden de studiepunten voor cursussen waarvoor de examencommissie een vrijstelling heeft verleend, meegerekend.
Curriculum
De onderstaande vakken zijn bedoeld voor studiekiezers en gelden vanaf academiejaar 2024-2025.
Huidige studenten horen altijd de MyEUR paginaOpent extern van hun studie te raadplegen voor de meest recente en accurate informatie voor hun doelgroep.
Vakken Bachelor 1
Vakken Bachelor 2
Blok 1
Blok 2
Blok 3
Blok 4
Vakken Bachelor 3
Blok 1
Blok 2
Keuze uit twee van de drie AASC vakken: