Doordat je in zulke kleine groepen het onderwijs volgt, word je niet alleen door de docent, maar ook door je medestudenten uitgedaagd om de stof die besproken wordt goed te beheersen.
Tobias de Lange
Alumnus Ondernemingsrecht 2019-2020
De master was voor mij de perfecte combinatie tussen een logische vervolgstap op mijn bachelors Fiscaal recht en Rechtsgeleerdheid enerzijds en mijn ambitie om een carrière in het bedrijfsleven te beginnen anderzijds. Reeds voordat ik aan de master begon had ik namelijk besloten dat ik niet in de juridische sector naar een baan wilde zoeken, maar zou gaan solliciteren voor een commercieel traineeship. Omdat het programma niet alleen juridisch van aard is maar je bovendien veel relevante kennis kunt opdoen voor in het bedrijfsleven, bleek de master voor mij de juiste keuze en komt de opleiding mij goed van pas bij mijn nieuwe baan als Managementtrainee bij KLM.
Voorafgaand aan het collegejaar werd mij verteld dat het programma erg intensief zou zijn en dat dit met name gold voor het eerste blok, het onderzoekspracticum. Naar mijn mening werd er inderdaad meer van je gevraagd dan je tijdens de bachelor gewend was, maar bleek het goed te doen zolang je er tijd in stak. Er wordt namelijk van je gevraagd om een actieve houding te hebben tijdens de werkgroepen en goed voorbereid te zijn. Doordat je in zulke kleine groepen het onderwijs volgt, word je niet alleen door de docent, maar ook door je medestudenten uitgedaagd om de stof die besproken wordt goed te beheersen. Bovendien worden je schrijfvaardigheden naarmate het blok vordert steeds beter, met als afsluiting de mini-scriptie. Het onderzoekspracticum is op die manier een goede voorbereiding op zowel het schrijven van een scriptie, als op de rest van de vakken, vanwege de diversiteit aan onderwerpen die aan bod komt.
Na het onderzoekspracticum volgden de 2 grote blokken van 10 punten waarin de nadruk meer kwam te liggen op onderwijs in de vorm van colleges en zelfstudie. Hoewel de stof daardoor niet langer in kleine groepen behandeld wordt, gaat dit mijns inziens niet ten koste van het persoonlijke karakter wat de master, met ca 100 studenten per jaar, heeft. De colleges werden op een inspirerende en vaak interactieve manier gegeven en in de pauzes waren de professoren, docenten en gastsprekers bovendien zeer toegankelijk voor vragen.
Het onderdeel van de master dat mij het meest aansprak was het schrijven van de scriptie, in mijn geval over langetermijnbetrokkenheid van institutionele beleggers bij beursvennootschappen. Tijdens dit traject krijg je namelijk de kans om je echt in een onderwerp wat je interesse heeft te verdiepen en bovendien je schrijfvaardigheden te verbeteren. Deze aspecten had ik tijdens de bachelor altijd gemist en maakten het schrijven van de scriptie voor mij persoonlijk ook een veel leuker traject dan de voorbereiding op een tentamen, aangezien je wordt uitgedaagd om zelf iets te produceren in plaats van kennis uit reeds bestaande studieboeken te reproduceren. Dit beviel zo goed dat ik met behulp van mijn scriptiebegeleider over hetzelfde onderwerp als mijn scriptie een artikel heb geschreven dat in het TvOB gepubliceerd zal worden.
Gezien het bovenstaande kan ik iedereen die dit jaar zijn bachelor afrondt, van harte aanraden om zich eens verder te verdiepen in het programma van de master ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit programma, ook in tijden van corona, een gefundeerde basis legt voor een carrière in de advocatuur, het bedrijfsleven of de financiële sector.