Hoe meer interesse je toont, hoe meer je leert en hoe meer kansen je voor jezelf creëert!
Shana van der Woerdt
Student master Fiscaal Recht (Indirecte Belastingen) 2021-2022
“Beste toekomstige masterstudent, je leest deze testimonial waarschijnlijk omdat je overweegt de master indirecte belastingen aan de Erasmus Universiteit te gaan doen. Dat wil ik je van harte aanraden. Ik heb natuurlijk makkelijk praten en ik ben uiteraard bevooroordeeld, maar misschien kan ik je - als ik je mijn ervaringen vertel - overtuigen dat deze master ook wat voor jou is.”
“Ik ben Shana van der Woerdt. Ik ben 24 jaar oud en heb afgelopen studiejaar (2021-2022) de master fiscaal recht indirecte belastingen gevolgd aan Erasmus School of Law en deze met succes afgerond. Vorig jaar augustus was ik nog druk aan het nadenken en puzzelen over welke master bij mij zou passen. Na de bachelor fiscaal recht te hebben gedaan aan Erasmus School of Law, lag het voor de hand om ook één van de fiscale masters hier te volgen. Ik twijfelde erg of het de directe of de indirecte variant moest worden.
Ik had in de bachelor niet per se een voorkeur voor de ene of de andere richting ontwikkeld en dat maakte de keuze niet gemakkelijk. Bovendien had ik besloten om de master rechtswetenschappelijk onderzoek te gaan volgen, en dus was het belangrijk om in overweging te nemen welke van de twee fiscale masters daar het beste bij zou passen; zowel qua inhoud als qua planning en studielast. Uiteindelijk koos ik voor de master indirecte belastingen. Deze mastervariant is wat betreft het aantal studenten wat kleiner dan de directe variant en ik hoopte dat het contact met medestudenten en docenten mij zou motiveren en inspireren om de vakken met enthousiasme te volgen. Dat is zeker gebeurd. Je leert je medestudenten goed kennen en de docenten hebben passie voor de vakken. Ze staan open voor alle vragen die je hebt. Maak daar dan ook zeker gebruik van. Hoe meer interesse je toont, hoe meer je leert en hoe meer kansen je voor jezelf creëert.”
“Ik kan niet zeggen dat het een makkelijke master is. Het tempo ligt hoog en veel onderwerpen en vaardigheden zijn nieuw. Wat mij betreft was dat een fijne uitdaging. Ik had namelijk bij ieder vak het gevoel dat ik iets nieuws leerde waar ik in de praktijk ook daadwerkelijk wat aan zou gaan hebben. Niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook wat betreft de opzet van de vakken en de manier van toetsen. Veel vakken worden namelijk niet alleen afgerond met een tentamen maar ook met een paper, of zogenoemde verhandeling.”
Eén van de leuke dingen van deze master is dat er zoveel internationale aspecten aan dit vakgebied zitten. Douane, accijnzen en de btw hebben daar allemaal betrekking op. Daarnaast krijg je vakken, georganiseerd door zowel Erasmus School of Law als Erasmus School of Economics, die je een kijkje geven in de praktijk en je helpen de geleerde juridische stof in het kader van de advieswereld of het bedrijfsleven te plaatsen. Er komen in deze master extreem veel aspecten van het vakgebied aan bod, waardoor je niet alleen veel kennis vergaard, maar ook een hele hoop inspiratie krijgt over wat je na deze master zou kunnen gaan doen.
Het team van docenten en hoogleraren is enorm betrokken. Dat blijkt onder meer uit de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een scriptieproject over duurzaamheid. In dat geval schrijf je je masterscriptie over een onderwerp dat gaat over indirecte belastingen en duurzaamheid. In het kader van je onderwerp krijg je begeleiding bij het schrijven van je scriptie en denk je binnen dit project met andere studenten, en de docenten die het begeleiden, na over het onderwerp en hoe je je onderzoek kunt invullen. Daarnaast komt de betrokkenheid van de docenten naar voren in de planning van de master en de constante vraag om feedback voor verbetering ervan. Het is een hele geschikte master om je voor te bereiden op een carrière in de juridische praktijk of een academische carrière als je daarin geïnteresseerd bent.
Dus, zoals ik zei, een echte aanrader.
En? Lijkt het je wat?