Paul Hoynck van Papendrecht

Paul Hoynck van Papendrecht
De docenten vinden het zichtbaar leuk om uitgedaagd te worden en je verder te helpen. Dat werkt motiverend.

Paul Hoynck van Papendrecht

Mijn keuze om Rechtsgeleerdheid te gaan studeren was destijds ingegeven door luxe: er was zoveel interessants dat een opleiding waarmee ik alle opties openhield, op dat moment het beste bij mij paste. Tijdens de opleiding merkte ik dat de civiele vakken mij het meest aanspraken. De essentie van het privaatrecht—het beslechten van geschillen tussen personen of bedrijven, het bieden van rechtsbescherming en tot op zekere hoogte het garanderen van rechtszekerheid binnen de maatschappij—overtuigden mij ervan dat het privaatrecht meer biedt dan op het eerste gezicht lijkt.

Ook na een uitstapje naar het fiscaal recht ben ik altijd overtuigd geweest van mijn keuze om de master Rechtsgeleerdheid | Commercieel Vermogensrecht aan de Erasmus Universiteit te volgen. Mijn keuze voor Rotterdam was niet alleen ingegeven door het feit dat ik de universiteit al kende, maar ook omdat deze opleiding ruimte laat voor eigen interesses. De meeste plenaire vakken bieden de mogelijkheid om zelf ‘op avontuur te gaan’ in het recht en te ontdekken waar je nieuwsgierigheid je brengt. Schrijf je een goed stuk, dan denken de docenten mee of je het ergens kan aanbrengen of nog verder kunt uitwerken. Ze vinden het zichtbaar leuk om uitgedaagd te worden en je verder te helpen. Dat werkt motiverend.

Een andere reden om voor deze master in Rotterdam te kiezen was de praktijkgerichte insteek. Hoewel ik destijds nog niet precies wist wat ik wilde gaan doen, kreeg ik dankzij de verschillende vakken en de bijbehorende bezoeken aan organisaties en advocatenkantoren snel een goed beeld van de mogelijkheden. De universiteit zelf bleek mij het meest aan te spreken. Tijdens het vak Onderzoekspracticum privaatrecht leer je in korte tijd onderzoek doen en dit goed op te schrijven. Dit zijn vaardigheden waar iedere jurist baat bij heeft, maar ik ontdekte dat ik het niet alleen heel leuk vond, maar ook dat ik nooit het gevoel had klaar te zijn met het onderwerp. In het Vermogensrecht in werking werd ik bewust van de reikwijdte en potentie van het privaatrecht toen het brede privaatrecht op verschillende toegepaste wijze aan bod kwam, zoals goederenrechtelijke kwesties bij circulair bouwen of maatschappelijk verantwoord ondernemen vanuit vermogensrechtelijk perspectief.

Uiteindelijk ben ik vanuit de master aan een promotieonderzoek begonnen. Het onderzoek voor mijn scriptie opende (opnieuw) een nieuwe wereld voor mij, en de komende jaren ga ik dat terrein verder verkennen, analyseren en verduidelijken. Zo bezien heb ik mijn studie nog niet volledig afgesloten, maar heeft de master Privaatrecht geholpen te ontdekken wat ik leuk vind. Dat geldt niet alleen voor mij. Uit hetzelfde cohort zijn we allemaal verschillende kanten opgegaan: van de Zuidas tot verzekeraars, van boetiekkantoren tot ministeries, en van het bedrijfsleven tot de rechtswetenschap. Dat is de kracht van deze master en het is leuk om zoveel mensen te kennen met een ander perspectief. Het vraagt wel om een scherpe, onderzoekende en kritische blik om eruit te halen wat erin zit. Dan vormt deze master het middel om je nieuwsgierigheid mee te volgen, nieuwe paden te bewandelen en deuren te openen naar je volgende doel.

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen