Doordat vele docenten werkzaam zijn in de belasting(advies)praktijk, profiteer je als Rotterdamse fiscalist van de levendige praktijkvoorbeelden die zij meenemen naar de collegezalen.
Nikola Djankov
Alumnus Fiscaal Recht (Directe Belastingen) 2019-2020
Belastingen gaan iedereen aan. De laatste jaren heeft belastingbesparing door multinationale ondernemingen steeds meer aandacht gekregen in de media. Ook verandert de fiscale wet- en regelgeving in hoog tempo. Dit levert een interessant speelveld op dat continu in beweging is.
Mijn naam is Nikola Djankov en ik heb de master Fiscaal Recht (Directe Belastingen) in augustus 2020 afgerond. Naast mijn studie heb ik mij geprobeerd breed te ontwikkelen door middel van student-stages en werkstudentschappen bij verschillende belastingadvieskantoren en advocatenkantoren. Hierdoor merkte ik al gauw dat mijn voorkeur uitging naar de directe belastingen, waardoor de master Fiscaal Recht (Directe Belastingen) dan ook een logisch vervolg op de bacheloropleiding Fiscaal Recht was.
Doordat veel van de Rotterdamse docenten werkzaam zijn in de belasting(advies)praktijk, profiteer je als Rotterdamse fiscalist van de levendige praktijkvoorbeelden die zij meenemen naar de collegezalen. Niet alleen helpt dit om de theorie beter te begrijpen, maar het geeft ook een kijkje in de keuken van wat je als afgestudeerd belastingadviseur te wachten staat. Omdat het aan Erasmus School of Law ook mogelijk is om, na het afronden van een aantal aanvullende vakken, het civiel effect te behalen, behoort een carrière in de advocatuur of rechterlijke macht na afstuderen ook tot de mogelijkheden.
Zeker in de eerste paar blokken van de master ligt het tempo hoog. Veel alumni met mij zullen beamen dat het in het begin van het academisch jaar best even aanpoten is. Dit neemt niet weg dat het programma logisch in elkaar zit, waardoor er genoeg tijd overblijft om mooie resultaten neer te zetten én bijvoorbeeld een (beperkt) aantal dagen in de week te werken. De rest van het collegejaar bouw je voort op deze kennis. De tweede helft van het collegejaar staat, naast de reguliere vakken, in het teken van het schrijven van de masterscriptie. Hierdoor maak je kennis met het zelfstandig doen van wetenschappelijk onderzoek.
Na het afronden van de master, ben ik aan de slag gegaan binnen de internationale belastingadviespraktijk van Loyens & Loeff. Binnen mijn werk adviseer ik nationale en multinationale ondernemingen over de fiscale aspecten van grensoverschrijdende transacties, herstructureringen en fusies en overnames. De master geeft je de mogelijkheid om je tijdens één van de vijf Capita Selecta te verdiepen in een specifiek deelgebied van het belastingrecht. Omdat de master Fiscaal Recht (Directe Belastingen) – en in het bijzonder de door mij gevolgde Capita Selecta Van eenmanszaak tot internationaal concern – breed inzicht geeft in zowel de nationale als internationale ontwikkelingen binnen de fiscaliteit, sluit de studie mooi aan op mijn werkzaamheden in de praktijk.
Naast academische verdieping raad ik aankomend (master)studenten aan om je breed te oriënteren. Gedurende de studie krijg je allerlei kansen om uit te vinden wat je zelf écht leuk vindt. Je zult er profijt van hebben als je hier al vroeg in je studie mee begint, in plaats te wachten tot je de masterbul in ontvangst hebt genomen.