In de werkgroepen krijg je grip op de onderwerpen, omdat je op laagdrempelige wijze alles kunt vragen aan de docenten.
Naïna van Wingerden
Alumna master Fiscaal Recht (Directe Belastingen) 2019-2020
Mijn naam is Naïna van Wingerden, ik ben 21 jaar en ik woon in Rotterdam. Toen ik als zeventienjarige mijn vwo had afgerond, had ik geen zeker idee welke studie ik wilde gaan doen. Economie viel snel af, omdat ik niet heel goed in Wiskunde ben, Bedrijfseconomie leek niet mijn ding en Rechtsgeleerdheid vond ik te algemeen. Toen ik op de site van de Erasmus Universiteit Rotterdam de bachelorstudie Fiscaal recht tegenkwam, klonk dat wel leuk en besloot ik mij in te schrijven.
Drie jaar later had ik mijn Bachelor Fiscaal recht op zak en kon ik aan een master beginnen. Hier was de keuze wat sneller gemaakt. Tijdens mijn werkzaamheden op de M&A afdeling bij BDO had ik al redelijk wat ervaring opgedaan met de vennootschapsbelasting en hier wilde ik graag in verder. In september 2019 begon ik aan de master Fiscaal Recht (Directe Belastingen) aan Erasmus School of Law.
De eerste paar colleges kreeg ik veel informatie over me heen en leek het halen van de master praktisch onmogelijk. Meerdere vakken tegelijkertijd, tussendoor nog een masterscriptie schrijven, het was een uitdaging, zeker met nog een werkstudentschap ernaast. Gelukkig was ik bereid om de uitdaging aan te gaan en besloot ik om de master binnen één jaar te halen.
Je begint met Verdieping Inkomstenbelasting en Verdieping vennootschapsbelasting in het eerste blok. Dit zijn vakken waar je veel aandacht en tijd aan moet besteden om een goed cijfer te halen, maar door de kleine werkgroepen wordt de stof uitgebreid doorgelopen. Dit vond ik persoonlijk een erg fijne manier om grip te krijgen op de onderwerpen, omdat je op een laagdrempelige manier alles kunt vragen aan je docenten. Er wordt van je verwacht dat je de opdrachten voorafgaand aan de werkgroep goed hebt uitgewerkt. Dit haalt het niveau van de discussie omhoog en zorgt ervoor dat je (grotendeels) begrijpt wat er besproken wordt. Doordat de vakken allemaal rond de acht weken in beslag nemen is er voldoende tijd om diep op de stof in te gaan.
Als Capita Selecta heb ik gekozen voor Loonheffingen. Ik vond het erg leuk dat wij zelf een vak konden kiezen, omdat je op deze manier in één specifiek onderwerp kunt verdiepen. Ik heb gekozen voor loonheffingen omdat dit onderwerp verder tijdens de studie vrij weinig besproken wordt, maar wel voor ieder individu relevant is. Het vak duurt van november tot maart waardoor je veel kunt leren over het onderwerp.
Door de master Fiscaal Recht (Directe Belastingen) denk ik dat ik goed voorbereid ben wanneer ik begin bij mijn baan als Junior Belastingadviseur bij Pereira Consultants in Den Haag. Ik heb zelf gemerkt dat je de stof veel sneller begrijpt wanneer je het in praktijk toe kunt passen. Ik raad toekomstige masterstudenten dan ook aan om een werkstudentschap te gaan doen dat aansluit bij de studie. Niet alleen is dit goed voor je vaktechniek, het is ook een goede manier om je voet tussen de deur te krijgen bij kantoren en om je discipline te testen. Veel succes met de master!