Karsten de Neve

Karsten de Neve
De grote verscheidenheid in het aantal onderwerpen dat wordt behandeld, maar ook in de docenten, sprak mij zeer aan.

Karsten de Neve

Student master Ondernemingsrecht 2020-2021

Mijn naam is Karsten de Neve en in studiejaar 2020-2021 heb ik de master Ondernemingsrecht aan Erasmus School of Law gevolgd.

Mijn keuze voor de master Ondernemingsrecht is hoofdzakelijk ingegeven door mijn interesse in dit rechtsgebied. Het leek mij erg leuk om op juridisch gebied over vennootschappen te leren; het sloot ook aan op mijn achtergrond in (bedrijfs)economie. Daarnaast heb ik uiteraard ook gekeken naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt na het afronden van de master. Hoewel het ondernemingsrecht een specifieke (sub)categorie is van het privaatrecht, kent het een zeer belangrijke en levendige praktijk. Er wordt daarom ook veel over geschreven en gepubliceerd. Erasmus School of Law is van huis uit een instituut van formaat binnen het ondernemingsrecht, derhalve heeft het veel specialisten op het vlak van ondernemingsrecht in huis met zowel ervaring in de academische wereld als in de praktijk.

Terugkijkend, ben ik blij met mijn keuze voor de master Ondernemingsrecht. Ik navigeer je kort door het jaar. De eerste tien weken bestaan uit het Onderzoekspracticum. Hierin komen in de volledige breedte onderwerpen aan bod met betrekking tot rechtspersonen, maar bijvoorbeeld ook commanditaire vennootschappen en maatschappen. In het Onderzoekspracticum staat hoofdzakelijk het leren van schriftelijke en mondelinge vaardigheden centraal. Je werkgroep bestaat uit een kleine groep studenten, in mijn jaar waren dat circa vijftien studenten. In je werkgroep bespreek je literatuur, schriftelijke opdrachten, geef je presentaties en voer je discussies. Het Onderzoekspracticum is vrij intensief met veel opdrachten, ik heb er veel geleerd.

In blok 2, 3 en 4 volg je meer klassieke, inhoudelijke vakken waar de focus ligt op ondernemingsrechtelijke facetten van besloten vennootschappen en naamloze vennootschappen. De master focust daarbij op de categorie van het midden- en grootbedrijf en beursgenoteerde ondernemingen. In deze vakken is veel ruimte voor gastcolleges, dit is erg inspirerend. In de gastcolleges leer je dat de praktijk weerbarstiger is dan de wet soms doet vermoeden en niet alles altijd verloopt hoe de wetgever het had beoogd. We hebben onder andere gastcolleges gehad over hoe de algemene vergadering in praktijk functioneert, hoe een overnameproces eruitziet in besloten verhoudingen en over de faillissementspraktijk en daarbij komende faillissementsfraude. Als je overigens geïnteresseerd bent in M&A, dan kan ik de masterclass Fusies & Overnames sterk aanraden die samen met Houthoff wordt georganiseerd. In de vakken komen, kortom, allerlei facetten rondom de onderneming aan bod zoals fusies, beursgangen, faillissement, aandeelhoudersactivisme en medezeggenschap. In de vakken krijg je ten slotte les van een groot aantal topdocenten en praktijkbeoefenaars elk gespecialiseerd in een bepaald gebied van het ondernemingsrecht, in totaal heb ik college gehad van zo’n vijfentwintig verschillende personen. De grote verscheidenheid in het aantal onderwerpen dat wordt behandeld, maar ook in de docenten, sprak mij zeer aan.

De master sluit je af met het vak International privaatrecht, maar bovenal met je masterscriptie in blok 5. Aan je scriptie ben je dan reeds begonnen. Bij de masterscriptie heb je de vrijheid om rechtswetenschappelijk onderzoek te doen naar een eigen gekozen onderwerp. Het scriptietraject heeft harde deadlines. Dit zorgt ervoor dat je een aardig lees- en schrijftempo moet aanhouden, maar dit is te doen. Het is ook nuttig om dit te leren. Het grote voordeel is dat je hierdoor in beginsel tijdig je master afrondt (medio juli) en niet heel je zomer aan je scriptie moet besteden – wat bij andere masters regelmatig voorkomt. Het is overigens ook mogelijk een ‘septembertraject’ te volgen.

Als tip zou ik aan masterkiezers meegeven om altijd met studenten te praten die de master volgen of hebben gevolgd. Daarnaast moet je (uiteraard) kiezen wat je echt leuk vindt, dan kan je (later) gemakkelijk de discipline opbrengen om heel goed te worden in je vak. De master biedt een goede start voor een carrière in de advocatuur, het bedrijfsleven, de rechterlijke macht of de wetenschap. Ik raad de master van harte aan voor studenten die geïnteresseerd zijn in het Ondernemingsrecht.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen