De master Ondernemingsrecht biedt een weloverwogen balans tussen de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis en praktijkvaardigheden. Bovendien staat persoonlijke aandacht binnen de master hoog in het vaandel.
Elise Heikens
Student master Ondernemingsrecht 2022-2023
Mijn naam is Elise Heikens en momenteel volg ik de master Ondernemingsrecht. Ik ben een relatief nieuwe student aan de Erasmus School of Law. Ik heb mijn bachelor diploma’s in Leiden behaald, en heb pas vorig jaar de overstap gemaakt naar Rotterdam. Aangezien de Erasmus School of Law mij goed is bevallen en ik na mijn eerste master nog niet was uitgeleerd, ben ik in september 2022 vol enthousiasme aan de master Ondernemingsrecht begonnen.
De master begint direct met een pittig vak: het Onderzoekspracticum. In mijn studie ben ik tot nu toe geen enkel vergelijkbaar vak tegengekomen. Dit gegeven is overigens ontzettend positief, omdat het studenten prikkelt met nieuwe informatie waardoor een assertieve houding noodzakelijk is. Het Onderzoekspracticum biedt studenten de kans om zowel spreek- als schrijfvaardigheden te ontwikkelen op een hoog niveau. De bijbehorende opdrachten zijn ingegeven door realistische praktijksituaties binnen het ondernemingsrechtelijke vakgebied, en dienen ofwel individueel ofwel in groepsverband te worden uitgevoerd. Als onderdeel van de jaaropdracht, die in meerdere vakken terugkomt, wordt door studenten een vennootschap opgericht en moeten verschillende formaliteiten in acht worden genomen. Concreet kan worden gedacht aan het opstellen van statuten en een aandeelhoudersovereenkomst, alsmede het werpen van een kritische blik op de corporate governance binnen de vennootschap en eventuele fusie en/of splitsingsmogelijkheden.
Over de gehele breedte van de masteropleiding worden studenten geacht een groot scala aan wetenschappelijk artikelen tot zich te nemen. Dit biedt studenten handvatten om voornoemde juridische stukken op te stellen en hun bevindingen kort en bondig aan hun medestudenten te presenteren. Het uiteenlopende programma, waar niet slechts wordt gefixeerd op het maken van tentamens, zorgt ervoor dat het voor studenten eenvoudig is om een voorstelling te maken van de werkzaamheden van een advocaat of bedrijfsjurist. Dit is mijn optiek van groot belang, nu het overgrote gedeelte van de studenten in een dergelijke functie terecht zal komen.
Verder is het binnen de master mogelijk om op een laagdrempelige manier in contact te komen met medestudenten en docenten, alsook met praktijkjuristen middels gastcolleges en kantoorbezoeken. In de werkgroepen leren studenten elkaar intensief kennen door het voeren van discussies over actualiteiten en ondernemingsrechtelijke vraagstukken. Docenten zijn hier voortdurend nauw bij betrokken. Bovendien vullen de (gast)docenten studenten goed aan met hun ervaringen uit de praktijk. Veel van hen zijn naast hun academische carrière immers ook werkzaam in de advocatuur, het bedrijfsleven of de rechterlijke macht.
Ten slotte merk ik op dat er binnen de master een gemoedelijke sfeer heerst. Persoonlijk ben ik vanwege een schouderoperatie even uit running geweest. Ten aanzien hiervan werd er binnen het docententeam ontzettend goed met mij meegedacht, waardoor dit mij uiteindelijk geen studievertraging heeft opgeleverd. Voorts is het mogelijk om openlijk met docenten in gesprek te gaan over de studiestof en andere facetten van de opleiding.
Inmiddels bevind ik mij alweer op de helft van dit volle, maar zeer leerzame, studiejaar. Ik ben ontzettend blij dat ik alsnog de keuze heb gemaakt om deze master te volgen. De master Ondernemingsrecht biedt een weloverwogen balans tussen de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis en praktijkvaardigheden. Bovendien staat persoonlijke aandacht binnen de master hoog in het vaandel. Ik kan deze master dan ook aan iedereen aanbevelen!