Alumni in the spotlight | Mr. Sietze Hepkema

Sietze Hepkema
Het valt op dat ik veel Rotterdammers in het wereldwijde bedrijfsleven ben tegengekomen. Zowel juristen als economen.

Mr. Sietze Hepkema

Voormalig Chief Governance and Compliance Officer bij SBM Offshore

Sietze Hepkema (1953) is Chief Governance and Compliance Officer bij SBM Offshore. Daarvoor was hij tien jaar partner en voorzitter van Allen & Overy in Nederland. Hij studeerde zowel aan de Harvard Law School in Amerika en aan Erasmus School of Law (ESL).

Serieus en Frivool 

Zijn keuze om rechten te studeren in Rotterdam had (zoals hij zelf zegt) zowel een ‘serieuze’ als een ‘frivole’ reden. De serieuze reden was dat hij twijfelde tussen het bedrijfsleven en de advocatuur. “Ik was een bèta en wilde mijn mogelijkheden breed houden. Mijn gedachte was om naast rechten ook economie te gaan doen, Rotterdam lag dan voor de hand. In die tijd kreeg je in Rotterdam veel de ruimte om bij andere disciplines te kijken.” De frivole reden had ermee te maken dat hij niet net als zijn hele familie in Leiden wilde gaan studeren. “Ik zette mij een beetje af, ook omdat mijn ouders mij verboden om in Groningen te gaan studeren, terwijl wij in het Noorden van het land woonden. Ze wilden graag dat ik niet in de provincie zou blijven hangen.” In het eerste jaar van de studie kreeg Hepkema veel macro economisch georiënteerde vakken. Hij kwam erachter dat hij die eigenlijk het minst interessant vond. Om die reden is hij nooit aan een studie begonnen. Hij viel echter niet in een zwart gat, doordat hij ook een gezellig studentenleven buiten de uni had. Dat had overigens geen invloed op zijn studie. “Ik kon goed leren en haalde over het algemeen hoge cijfers. Dat deed ik overigens stiekem, het was niet de mode met goede cijfers te koop te lopen. Als ik een 8 haalde en iemand vroeg hoe het gegaan was antwoorde ik maar dat ik het tentamen gehaald had.”

Middelmaat

Dat ‘middelmaat’ denken is iets waar Hepkema zich van afkeerde. “Toen ik naar Harvard wilde moest ik weten hoeveelste ik van mijn jaar was, zoals dat naar Amerikaans gebruik gewoon is. De universiteit wilde me dat niet vertellen, pas na tussenkomst van professor Van Dunné kreeg ik te horen dat ik nummer 3 van de 250 was. De nivellering sloeg in die tijd toe en dat werkte niet bevredigend.” Eigenlijk kreeg Hepkema pas in Harvard de gelegenheid zich te laten zien. “Dat was een verademing, hoewel ik in Rotterdam ook wel goed contact had gehad met hoogleraren zoals van Dunné en Slagter. Bij allebei ben ik student-assistent geweest.” Voor hij naar Harvard ging is hij nog een half jaar stagiair geweest bij het advocatenkantoor Loeff. In Amerika werd hij echt gegrepen door de advocatuur en daar is hij ook in verder gegaan. Via een internationale carrière, zowel in Singapore als in de Verenigde Staten keerde hij terug bij Loeff. Na een splitsing van dat kantoor werd hij de eerste voorzitter van Allen & Overy in Nederland. Die positie bekleedde hij tien jaar, alvorens hij toetrad tot de Raad van Bestuur van SBM Offshore. Zo belandde hij aan het eind van zijn carrière alsnog in het bedrijfsleven, hoewel hij in de advocatuur ook altijd managementfuncties bekleedde. Op de vraag wat hij aan zijn studie in Rotterdam gehad geeft Hepkema een verontrustend antwoord. “Niets wat ik geleerd heb in Rotterdam is direct nuttig gebleken, alles heb ik in de praktijk geleerd.” “Maar” voegt hij daar gelukkig aan toe, “de vorming in Rotterdam is wel heel wezenlijk geweest. Ik heb uitgevonden waardoor ik gedreven word. Daarnaast is mijn analytisch denken verstrekt, net als mijn spreek- en schrijfvaardigheid. Het is ook gewoon een hele leuke tijd geweest, waarin ik ook een mooi netwerk heb opgebouwd. Het valt trouwens op dat ik veel Rotterdammers in het wereldwijde bedrijfsleven tegen ben gekomen. Zowel veel juristen als economen.”

Drive

Aan studenten van nu wil hij meegeven dat het belangrijk is je hart te volgen. “Vind uit waar je goed in bent en energie van krijgt en ga dat doen. Doe vooral geen dingen omdat je denkt dat je ze moet doen. Je kunt wel geld verdienen zonder hard te werken, maar echt ergens komen kan alleen maar door hard te werken. Zoek je drive en laat je niet tegenhouden.”

Mijn tip: “Doe vooral geen dingen omdat je denkt dat je ze moet doen. Je kunt alleen écht ergens komen door hard te werken. Zoek je drive en laat je niet tegenhouden.”

.

Middelmaat

“Ik kon goed leren en haalde over het algemeen hoge cijfers. Dat deed ik stiekem, want goede cijfers halen was niet de mode.” Dat ‘middelmaat-denken’ is iets waar Hepkema zich later van afkeerde. “Toen ik naar Harvard wilde moest ik weten hoeveelste ik van mijn jaar was, zoals dat naar Amerikaans gebruik gewoon is. De universiteit wilde me dat niet vertellen, pas na tussenkomst van professor Van Dunné kreeg ik te horen dat ik nummer 3 van de 250 was. De nivellering sloeg in die tijd toe en dat werkte niet bevredigend.” Eigenlijk kreeg Hepkema pas in Harvard de gelegenheid zich te laten zien. “Dat was een verademing, hoewel ik in Rotterdam ook wel goed contact had gehad met hoogleraren zoals Van Dunné en Slagter. Bij allebei ben ik student-assistent geweest.”

Voor hij naar Harvard ging is hij nog een half jaar stagiair geweest bij het advocatenkantoor Loeff. In Amerika werd hij echt gegrepen door de advocatuur en daar is hij ook in verder gegaan. Via een internationale carrière, zowel in Singapore als in de Verenigde Staten keerde hij terug bij Loeff. Na een splitsing van dat kantoor werd hij de eerste voorzitter van Allen & Overy in Nederland. Die positie bekleedde hij tien jaar, alvorens hij toetrad tot de Raad van Bestuur van SBM Offshore. Zo belandde hij aan het eind van zijn carrière alsnog in het bedrijfsleven.

Op de vraag wat hij aan zijn studie in Rotterdam heeft gehad geeft Hepkema een verontrustend antwoord. “Niets wat ik geleerd heb in Rotterdam is direct nuttig gebleken, alles heb ik in de praktijk geleerd.” “Maar” voegt hij daar gelukkig aan toe, “de vorming in Rotterdam is wel heel wezenlijk geweest. Ik heb uitgevonden waardoor ik gedreven word. Daarnaast is mijn analytische denken versterkt, net als mijn spreek- en schrijfvaardigheid. Het is ook gewoon een hele leuke tijd geweest, waarin ik ook een mooi netwerk heb opgebouwd. Het valt trouwens op dat ik veel Rotterdammers in het wereldwijde bedrijfsleven ben tegengekomen. Zowel juristen als economen.”

Drive

Aan studenten van nu wil hij meegeven dat het belangrijk is je hart te volgen. “Vind uit waar je goed in bent en energie van krijgt en ga dat doen. Doe vooral geen dingen omdat je denkt dat je ze moet doen. Je kunt wel geld verdienen zonder hard te werken, maar echt ergens komen kan alleen maar door hard te werken. Zoek je drive en laat je niet tegenhouden.”

Publicatiedatum: 1 april 2014
Aangepast: 26 april 2018

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen