Alumni in the spotlight | Mr. Pauline van der Meer Mohr

Pauline van der Meer Mohr
Voor bijna alles wat ik in mijn loopbaan heb gedaan is de kiem gelegd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Pauline van der Meer Mohr

Non-executive member of the board HSBC bank in Londen

Mr. Pauline van der Meer Mohr  was voorzitter van het College van Bestuur van onze eigen Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). In haar carrière was zij, voordat zij in dienst van de EUR trad, zowel actief in de juridische sector als in het bedrijfsleven (bij Shell, TNT en ABN AMRO). Momenteel is zij, naast een aantal andere functies, non-executive member of the board bij de HSBC bank in Londen.

Concertpianiste

De keuze voor de studie Rechtsgeleerdheid in Rotterdam was, zoals Pauline van der Meer Mohr zelf zegt, “er één gedreven door negatieve keuzes.” Van der Meer Mohr wilde in eerste instantie helemaal geen rechten doen, ze wilde concertpianiste worden. Nadat zij was aangenomen aan het conservatorium lonkte echter te weinig perspectief: “Ik had nog geen groot concours gewonnen, in concertorkesten zit meestal geen vleugel en het leven als pianolerares was een doembeeld.”

Vandaar dat Van der Meer Mohr op het laatste moment toch besloot een universitaire studie te volgen. Ze koos voor Rechtsgeleerdheid omdat ze eigenlijk geen idee had welke kant ze op wilde en met rechten het perspectief breed bleef. De keuze voor Rotterdam was een recalcitrante. Pauline van der Meer Mohr zat namelijk in Den Haag op school en vrijwel haar hele klas ging ‘automatisch’ naar Leiden. Daardoor besloot Van der Meer Mohr om “in ieder geval niet naar Leiden te gaan.”

Mijn tip: “Vind uit waar je oprecht plezier in hebt, dan zal je er vanzelf goed in worden. Succes volgt het plezier.”

.

Erkenning

De studie ging voor Van der Meer Mohr pas leven in wat toen nog de doctoraalfase heette, daarvóór omschrijft zij de studie als ‘vooral saai’. “In die tijd kozen veel studenten op een wat ongemotiveerde manier voor een studie Rechtsgeleerdheid. Het curriculum aan de EUR was onvergelijkbaar met wat er tegenwoordig wordt aangeboden, zowel qua vorm en didactiek als qua inhoud. Het waren docenten als Eva van der Dussen en Wiek Slagter die het recht lieten leven. Zij gaven context en legden uit waarom het recht ertoe doet.”

Van der Meer Mohr kwam er in haar verdere loopbaan achter dat zij “meer generalist dan specialist is en meer geïnteresseerd is in de mens dan in de rechtsvraag.” Laatstelijk was Pauline van der Meer Mohr de voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze vindt het “buitengewoon boeiend om eindverantwoordelijkheid in een bestuurlijk complexe organisatie te mogen hebben.” Haar werk aan de universiteit kende extern veel snijvlakken, zowel met de politiek als het bedrijfsleven. “De universiteit is een academische gemeenschap met een zekere mate van orde. De ordeningstaak ligt bij decanen en het College van Bestuur. Ik vond het een groot voorrecht deze formidabele instelling te mogen dienen en een stem en een gezicht te mogen geven.”

Taal is zeg maar echt mijn ding

Van der Meer Mohr heeft in haar carrière veel aan de rechtenstudie gehad. “Rechten vormt en scherpt het denken. Ik let altijd op de kleine lettertjes, op argumenten, op taal. Ik houd van mooi, elegant en zorgvuldig taalgebruik. Taal is zeg maar echt mijn ding, in de woorden van Paulien Cornelisse. Procederen, pleiten, onderhandelen, (re-)organiseren, medezeggenschap vorm en inhoud geven, besturen, conflicten beslechten, toezicht houden: voor bijna alles wat ik in mijn loopbaan heb gedaan is de kiem gelegd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.”

Van der Meer Mohr wil studenten meegeven “dat het goed is uit te vinden waar je echt veel plezier in hebt, dan zal je er vanzelf goed in worden. Succes volgt het plezier. Het klinkt misschien als een cliché, maar haal er vooral ook uit wat erin zit, want het gaat zo ontzettend snel voorbij.”

Publicatiedatum: 28 februari 2014
Aangepast: 26 april 2018

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen