Alumni in the spotlight | Mr. Bettina Hertstein

Bettina Hertstein
Ik ben dol op theorie, maar er moet wel een praktische toepassing zijn.

Bettina Hertstein

Oprichter en directeur Het BouwRechtBedrijf

Bettina Hertstein is oprichter en directeur van Het BouwRechtBedrijf, een bedrijf gespecialiseerd in het bouwrecht. Niet direct voor de hand liggend als je als eerste studie een opleiding tot tolk-vertaler hebt genoten, gevolgd door een carrière in het zakenleven.

Denken en doen

Bettina Hertstein heeft haar rechtenstudie op latere leeftijd in deeltijd gedaan. Komend uit de zakenwereld zocht ze naar iets extra’s, iets anders. In Rotterdam vond ze dat, namelijk een universiteit die niet alleen maar denkt maar ook doet. Bettina was overigens één van de eersten die dat benoemde door in een interview in augustus 1995 al te stellen dat de Erasmus Universiteit de universiteit van ‘denkers en doeners’ is. Praktijk is voor Bettina belangrijk: “Ik ben dol op theorie, maar er moet wel een praktische toepassing zijn." Tijdens haar studie haalde Hertstein inspiratie uit drie docenten in het bijzonder. Allereerst professor Jeanne Gaakeer die 'Inleiding tot de rechtswetenschap' gaf.

Zij bracht een mooi filosofisch aspect bij het recht en liet het belang van taal zien. Voor Hertstein is recht taal. Daarnaast wist professor Laurens Winkel haar aandacht te pakken in 'Historische ontwikkeling van het recht', iets waar Hertstein tijdens haar schooltijd op het gymnasium al belangstelling voor kreeg. Tot slot noemt Hertstein Jean-Marc Piret die haar interesse voor de rechtsfilosofie aanwakkerde. Haar keuze voor een rechtsfilosofische scriptie met Piret als scriptiebegeleider was het resultaat.

Mijn tip: “Besef dat het een voorrecht is om te studeren en geniet met volle teugen. Het leven is deels maakbaar, dus bepaal zelf je richting!”

.

Bouwrecht

Tijdens haar studie heeft ze een maand bij Houthoff Buruma (Tegenwoordig ‘Houthoff’, red.) in de bouwrechtpraktijk meegelopen. Dat beviel haar zo goed, dat ze al tijdens de studie besloot in het bouwrecht verder te gaan. Voor Hertstein viel daarin alles op zijn plaats: “De oude Griekse en Romeinse beschaving als fundament voor mijn interesse voor taal, filosofie en bouwkunde aangevuld met mijn ervaring in commerciële functies. Dit alles vormt je en kwam allemaal samen in het (bouw)recht in Rotterdam. Belangrijk was, ook toen al voor mij, dat ik er echt wat mee kon en dat kan ik gelukkig nog steeds.”

Na diverse juridische functies in dienstverband te hebben vervuld (waarbij ze weer onderaan de ladder moest beginnen), heeft Hertstein haar eigen bedrijf opgericht. Dat deed ze omdat ze “alles wat ik kan ook wil doen.” Sindsdien schrijft Hertstein (les)boeken alsmede columns en artikelen in vaktijdschriften. Ze is buitensecretaris bij de Raad voor Arbitrage voor de Bouw, docente aan Avans Hogeschool, traint en adviseert bouwpartijen. Daarnaast participeert ze in multidisciplinaire project- en onderzoeksgroepen onder meer op het gebied van BIM (Bouw Informatie Model) en circulariteit en heeft zij innovatieve modelcontracten ketensamenwerking opgesteld.

Wat ze ook bijzonder vindt, is dat ze weer actief betrokken is bij haar Alma Mater. “Ik heb namens de Erasmus Universiteit postacademische cursussen bouwrecht mogen geven aan advocaten en ik ben lid geworden van de Raad van Advies voor de Executive Master Commercieel Privaatrecht van Erasmus School of Law.” Namens Erasmus School of Law Executive Education, verzorgt zij vanaf maart 2020 een Leergang Bouwrecht.

‘Ouderwets’ advies

Uit haar studie heeft ze meegenomen hoe sommige docenten en professoren een les boeiend wisten te maken. Zelf probeert ze dat nu ook in haar eigen lessen.

Aan studenten wil Hertstein een – naar eigen zeggen – ‘ouderwets’ advies meegeven: “Maak het beste van je studententijd. Besef dat het een voorrecht is om te studeren en geniet met volle teugen.” Dat betekent volgens Hertstein niet dat je er niets naast moet doen: “De rechtenstudie is uitstekend met nevenactiviteiten te combineren. Belangrijk is dat je je tijd niet verkwanselt, dat is zonde en daar krijg je spijt van.” Tegen de (wat oudere) deeltijdstudent wil Hertstein zeggen dat het je jong en bij de tijd houdt als je jezelf blijft ontwikkelen. Dat kan ook inspireren naar je (eventuele) kinderen toe. “Alhoewel het een cliché is: je bent nooit te oud om te leren. Het leven is deels maakbaar, geef richting aan je eigen leven.”

Publicatiedatum: 25 februari 2014
Aangepast: 13 september 2019

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen