Cross-border Corporate Mobility in the EU

Hoe en waar vindt grensoverschrijdende bedrijfsmobiliteit plaats binnen de EU?  

Sinds 2019 en de goedkeuring van de Richtlijn Grensoverschrijdende Mobiliteit (EU) 2019/2121 is bedrijfsmobiliteit in de vorm van grensoverschrijdende fusies, splitsingen en omzettingen in de hele EU geharmoniseerd. Dit onderwerp van grensoverschrijdende bedrijfsmobiliteit staat al enkele decennia op de agenda van de EU-wetgever. Maar pas in de laatste twintig jaar is de EU-integratie op dit gebied versneld door de oprichting van Europese vennootschapsvormen, zoals de Europese vennootschap (Societas Europaea, SE), wetgeving over grensoverschrijdende fusies - de Richtlijn Grensoverschrijdende Fusies ("CBMD") - en de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie ("HvJEU"). 

Het project is, in het kort, een dataverzameling over de mobiliteit van bedrijven binnen de EU/EER met behulp van deze instrumenten: Europese vennootschappen (SE, SCE), grensoverschrijdende fusies, grensoverschrijdende zetelverplaatsingen en grensoverschrijdende splitsingen. Er worden gegevens verzameld over deze instrumenten voor alle 27 EU-lidstaten en IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, evenals voor het VK. Het CbCM-project verzamelt gegevens sinds 2017 en heeft data verzameld die teruggaan tot 2000. 

Bij het overwegen van nieuwe wetgeving en het evalueren van bestaande wetgeving, ook met betrekking tot de bescherming van verschillende belanghebbenden bij grensoverschrijdende transacties, zoals aandeelhouders, schuldeisers of werknemers, is een cruciale vraag in welke mate bedrijven in de praktijk gebruik maken van grensoverschrijdende mobiliteitsmechanismen, of het nu gaat om grensoverschrijdende zetelverplaatsingen/omzettingen, grensoverschrijdende fusies, grensoverschrijdende splitsingen of de activiteiten van SE/SCE-bedrijven. 

Hoewel dit project met de titel 'Grensoverschrijdende bedrijfsmobiliteit in de EU' (CbCM) niet belooft een volledig beeld te geven, wordt gepoogd alle transactiegegevens te verzamelen over Europese vennootschapsvormen en grensoverschrijdende fusies, splitsingen en grensoverschrijdende omzettingen en het effect daarvan op de rechten van belanghebbenden. 

De projectrapporten zijn toegankelijk via SSRN open access: 

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen