Wat is een WO-bachelor?

Campus Woudestein

Terwijl jij je voorbereidt op het avontuur van een nieuw en opwindend hoofdstuk in je leven, sta je voor de spannende uitdaging om te beslissen welke bacheloropleiding het beste bij jou past. Geen zorgen, wij zijn hier om je een handje te helpen! In dit artikel gaan we je haarfijn uitleggen wat een WO-bachelor is, en waarom dit de juiste keuze voor jou kan zijn. Dus, leun achterover en ontdek waarom een WO-bachelor de perfecte start is van jouw academische reis.

Een WO-bachelor

De WO-bachelor is een universitaire bacheloropleiding op wetenschappelijk niveau. WO staat voor ‘Wetenschappelijk Onderwijs’, wat betekent dat de focus ligt op diepgaande kennis, kritisch denken en academische vaardigheden. Iedere bacheloropleiding aan Erasmus School of Law duurt drie jaar en bereid je daarmee voor op een breed scala aan juridische carrièremogelijkheden. Een WO-bachelor biedt een stevige basis voor verdere specialisatie in het recht. 

Elk studiejaar haal je 60 studiepunten. Deze studiepunten behaal je met tentamens. Voor elk tentamen waarvoor je een ‘voldoende’ haalt, krijg je studiepunten. In totaal zal je 180 studiepunten moeten halen om de WO-bachelor succesvol te kunnen afronden. 

Inhoud van een WO-bachelor

Gedurende de driejarige opleiding krijg je inzicht in verschillende rechtsgebieden, variërend van het Strafrecht tot aan het Ondernemingsrecht. Voor de bachelor Criminologie geldt dat je verschillende disciplines, zoals de psychologie, sociologie en wetenschappelijke onderzoekstechnieken, voorbij zal zien komen. Bovendien zal tijdens iedere bacheloropleiding veel aandacht worden besteed aan (juridisch) academische vaardigheden, zoals het opstellen van een bezwaarschrift en een pleitworkshop. Erasmus School of Law legt de nadruk op interactief en praktijkgericht onderwijs, waarbij verder wordt gekeken dan het leren van enkel de rechtsregels. Vragen zoals, ‘Waarom bestaan regels?’, ‘Hoe kan je deze toepassen in een echte situatie?’ en ‘Hoe geven deze regels onze samenleving vorm?’, zijn vragen die tijdens de bachelor aan bod zullen komen.

Voltijd of deeltijd? 

Bij Erasmus School of Law heb je de mogelijkheid je bachelor in voltijd of in deeltijd te volgen. Kort gezegd heb je bij de voltijdvariant verplichte contacturen, die voornamelijk bestaan uit onderwijsgroepen. De deeltijdvariant volgt enkel op vrijdagmiddag onderwijs, in de vorm van een hoorcollege. 

De deeltijdvariant is dé ideale keuze voor studenten die hun studie willen combineren met werk en toch willen blijven groeien. Terwijl je de flexibiliteit hebt om je eigen agenda te bepalen, dien je wel rekening te houden dat dit een flinke dosis zelfstudie en discipline vergt.

De eerste stap naar een carrière in de juridische wereld

Met een WO-bachelor heb je een stevige basis voor verschillende loopbaantrajecten. Voor veel studenten zal de WO-bachelor dan ook de eerste stap naar een carrière als advocaat, juridisch adviseur, criminoloog, beleidsmaker of bedrijfsjurist zijn.

Voor veel (juridische) beroepen kan het relevant zijn om je nader te specialiseren. Dat is mogelijk door na je bachelor door te studeren. In de meeste gevallen betekent dit dat je een WO-master zal volgen. Een succesvol afgeronde WO-bachelor is daarbij vaak hét toelatingsbewijs tot de betreffende master. 

Let wel: kijk goed naar wat nodig is om toegelaten te worden tot de gewenste master. Je bent namelijk niet verzekerd van een automatische toegang na je WO-bachelor. 

Interesse in een van onze opleidingen?

Mocht je interesse hebben in een van onze bacheloropleidingen dan kan jij je tot 1 mei aanmelden. Het is belangrijk dat jij je op tijd aanmeldt. Een aanmelding is nog geen definitieve inschrijving. Zolang je nog niet staat ingeschreven, zit je nergens aan vast. Ook indien je (nog) in afwachting bent van je toelatingsbewijs (bijvoorbeeld je vwo-diploma of hbo-propedeuse) dien jij je voor de aanmelddeadline van 1 mei aan te melden. 

Bekijk het aanbod bacheloropleidingen van Erasmus School of Law. Mocht je vragen hebben over een van onze opleidingen, dan kan je contact opnemen met studievoorlichting@law.eur.nl. Mocht je een vraag hebben over de toelating van een van onze opleidingen, neem dan contact op met bachelortoelating@law.eur.nl.

Gerelateerde content
In dit artikel zetten wij de essentiële kenmerken en verschillen van beide uiteen, zodat jij de juiste keuze kan maken.
Friends for life
Uitleg over de 1-februariregeling en waarom dit voor studenten relevant kan zijn.
Keuzes

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen