Het gerechtshof Den Bosch heeft GGZ Eindhoven schuldig bevonden van de dood van een 29-jarige patiënt. Het hof veroordeelde de GGZ-instelling afgelopen woensdag 22 maart tot een voorwaardelijke geldboete van 19.500 euro. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, vertelt waarom er sprake is van een unieke zaak.
De zaak draait om de dood van een 29-jarige vrouw die kampte met psychoses. In april 2013 liet ze zich opnemen op de afdeling spoedeisende psychiatrie om andere medicatie te proberen. De medicatie veroorzaakte echter ernstige bijwerkingen. Zelfs zo erg dat de familie van de vrouw aan de bel trok. Adequate reactie van de GGZ-instelling bleef uit en de vrouw overleed nog geen maand later aan hartfalen.
Extra verwijtbaar
De rechtbank sprak de zorginstelling eerder vrij. Het gerechtshof komt nu met een ander oordeel; voorafgaand aan het overlijden van de patiënt was sprake van vele tekortkomingen. De behandelend arts had de patiënt vanwege de ernstige bijwerkingen beter moeten volgen, er was onvoldoende toezicht op de behandelend arts-assistent door onderbezetting en er ontbrak een opnameverslag en behandelplan. De instelling als geheel is daardoor haar plicht om tijdig de noodzakelijke medische hulp in te schakelen niet nagekomen. Het hof vindt dit extra verwijtbaar nu het gaat om een gespecialiseerde zorginstelling voor spoedeisende psychiatrie, waar bijzonder hoge eisen aan mogen worden gesteld.
Unieke zaak met sterk signaal
“Het komt zelden voor dat een zorginstelling wordt vervolgd voor de dood van een patiënt”, vertelt Buijsen. Hij spreekt dan ook van een unieke zaak. Het is gebruikelijker dat individuele artsen voor de tuchtrechter worden gedaagd, wat ook in deze zaak is gebeurd. “Maar iedereen weet dat de zorg soms in samenhang gebrekkig kan zijn”, stelt de hoogleraar Gezondheidsrecht.
“Deze uitspraak geeft dan ook een sterk signaal af naar andere instellingen: als het moet, kunnen we naar de strafrechter, dus kijk uit”, gaat Buijsen door. “Dat hakt er wel in, want een veroordeling is funest voor de goede naam van een zorginstelling.”
Voorwaardelijke boete
GGZ Eindhoven is schuldig bevonden aan het delict dood door schuld (artikel 51 Wetboek van Strafrecht). De instelling hangt daardoor een voorwaardelijke geldboete van 19.500 euro boven het hoofd. Om de kwetsbare zorg niet onnodig te raken en patiënten indirect geen nadeel te bezorgen heeft het hof gekozen voor een voorwaardelijke boete. Deze boete hoeft enkel betaalt te worden als de instelling binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat.
- Professor
- Meer informatie
Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.