“Reclames om bezwaar te maken tegen WOZ-waarde zijn frustrerend voor gemeenten”

Door middel van reclames op TV en radio roepen zogeheten no cure, no pay-bureaus huiseigenaren op om bezwaar te laten maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde van hun woning. Volgens deze bureaus zou je honderden euro’s minder belasting kunnen betalen als de WOZ-waarde lager blijkt te zijn dan de gemeente heeft ingeschat. Arjen Schep, hoogleraar Heffingen van Lokale Overheden aan Erasmus School of Law, legt uit waarom deze reclames frustrerend zijn voor gemeenten en dat huiseigenaren in het geval van een foute taxatie hetzelfde resultaat kunnen bereiken door zelf contact te zoeken met hun gemeente.

De no cure, no pay-bureaus roepen huiseigenaren op om bezwaar te laten maken tegen de WOZ-waarde. Ze vragen geen vergoeding voor hun diensten, maar ontvangen een wettelijk vastgestelde proceskostenvergoeding zodra sprake is van gegrond bezwaar en het naar beneden bijstellen van de WOZ-waarde. Het aantal bezwaren is afgelopen jaren gestegen. Ook het aantal bezwaren ingediend door no cure, no pay-bureaus blijkt de afgelopen jaren te zijn gestegen.

“Het is frustrerend voor gemeenten. Zelfs bij kleine afwijkingen van de WOZ-waarde heeft de bezwaarmaker gelijk. De no cure, no pay-bureaus gaan vaak in beroep om de vergoedingen op te strijken”, aldus Schep. De met het bezwaar gepaard gaande uitgebreide procedures, waaronder hoorzittingen en taxatieverslagen, zorgen voor hoge kosten bij gemeenten. Dit terwijl een correctie van WOZ-waarde, in het geval van een foute taxatie, door de gemeente zelf direct gecorrigeerd kan worden. Ook blijkt uit onderzoek dat het slagingspercentrage bij particuliere en professionele bezwaarmakers vrijwel gelijk is.

De toezichthouder op de WOZ-taxaties, de Waarderingskamer, geeft aan een dubbel gevoel te hebben over de bureaus: “Een WOZ-waarde kan na een belletje eenvoudig gecorrigeerd worden door de gemeente, maar tegelijkertijd bieden de bureaus uitkomst aan burgers die niet het gevoel hebben zomaar bij de overheid aan te kunnen kloppen.” Wel vindt Ruud Kathmann, die namens de toezichthouder spreekt, dat de proceskostenvergoeding wat ruim lijkt. Daarom vraag de Waarderingskamer het kabinet om kritisch te kijken of de vergoedingen nog wel het juiste doel dienen.

Professor
Meer informatie

Lees het hele artikel van NU.nl hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen