Prof. Lindenbergh over affectieschade: “Je kunt het niet in geld uitdrukken"

Nieuws

Prof. mr. Siewert Lindenbergh heeft zich in Trouw uitgelaten over vergoeding van affectieschade als erkenning van het leed. “Je kunt het niet in geld uitdrukken. Het is wel bedoeld als erkenning van je verdriet. En het past in de trend waarin er meer aandacht is voor nabestaanden.”

Lindenbergh verwacht dat het gros van de affectieschades in onderling overleg zal worden uitgekeerd. Verzekeraars noemen al bedragen die zij voor de schades alloceren. Nederland liep volgens de hoogleraar privaatrecht jaren achter met het vergoeden van affectieschade, maar de nieuwe regeling is ruimer dan elders. Niet enkel overlijden, maar ook ernstig letsel valt onder de paraplu van de nieuwe wet affectieschade.

Professor
CV

Siewert Lindenbergh (Middelburg, 1964) is als hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceert vooral op het gebied van het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht, onder meer over personenschade, doorwerking van mensenrechten in het vermogensrecht, arbeidsongevallen en beroepsziekten, schadebegroting. Naast zijn universitaire functie is hij rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland en in de Rechtbank ’s-Gravenhage en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Voorts is hij plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Voor zijn komst in 2005 naar Rotterdam werkte Lindenbergh vanaf 1991 als universitair docent en vanaf 1998 als universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1998 cum laude promoveerde op de dissertatie Smartengeld.

Meer informatie

Het hele artikel is hier te lezen.

Gerelateerde content
Op woensdag 16 januari verscheen een artikel over de ontwikkeling van de hoogte van het smartengeld.
Siewert Lindenbergh Spotlight interview
Prof. mr. Siewert Lindenbergh reageert in een artikel van Risk & Business op de nieuwe Wet Affectieschade.
Affectieschade mindmap
Gerelateerde opleiding
Met twee stages, masterclasses op locatie en kundige docenten stroomt deze master jou klaar voor een baan in de beroepspraktijk.
Een goed carrièreperspectief? Onderwijs dat gericht is op de praktijk? Ben jij breed geïnteresseerd in o.a. contractenrecht, goederenrecht en procesrecht?
Gerelateerde links
Sectie Burgerlijk recht

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen