Nieuwe wet geeft werknemers meer rechten en ruimte op de werkvloer

Ruben Houweling

Per 1 augustus 2022 is een EU-wet in werking getreden die werknemers sterkt in hun positie tegenover werkgevers. Ruben Houweling, hoogleraar Arbeidsrecht aan Erasmus School of Law, licht de nieuwe rechten voor werknemers toe tegenover Rijnmond. Zo mogen werkgevers werknemers niet langer zomaar verbieden een tweede of derde baan te hebben en krijgen flexwerkers recht op scholing.

De wet die per 1 augustus 2022 van kracht is, biedt volgens Houweling meer ruimte voor werknemers: “Deze wet zal voor veel werknemers betekenen dat ze gewoon een tweede of derde baan erbij mogen nemen en dat werkgevers dat moeten accepteren." Werkgevers mogen namelijk niet langer zomaar werknemers (contractueel) verbieden om gelijktijdig een andere baan aan te nemen. Werkgevers kunnen het wel verbieden met een goede reden, licht Houweling toe: “Je moet dan denken aan de gezondheid, de arbeidstijden of als er sprake is van belangenverstrengeling, als iemand bij een directe concurrent wil werken.” Dit is niet alleen goed nieuws voor mensen die vanaf 1 augustus een arbeidscontract ondertekenen, gezien de nieuwe rechten direct toekomen aan alle werknemers in de EU.

Een andere grote verandering ziet toe op de regels rondom scholing. Voorheen konden werkgevers gemakkelijk flexwerkers, zoals ZZP’ers en uitzendkrachten, uitsluiten van opleidingen en cursussen. Het is immers voor werkgevers lastig inschatten hoelang deze werknemers bij het bedrijf blijven werken, aldus Houweling: “Een werkgever ziet vandaag zo'n werknemer komen, gaat daarin investeren, maar ziet de werknemer morgen vertrekken naar een andere werkgever.” Het maken van onderscheid tussen flexwerkers en vaste krachten is door de nieuwe wet niet langer mogelijk, legt de hoogleraar Arbeidsrecht uit. Bovendien mogen werkgevers (studie)kosten van verplichte opleidingen niet langer meer verhalen op werknemers en de tijd die gemoeid gaat met het volgen van opleidingen en cursussen wordt voortaan beschouwd als arbeidstijd en moet in beginsel tijdens de reguliere werktijden plaatsvinden.

Professor
Meer informatie

Lees het volledige aritkel van Rijnmond hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen