Mr. René Repasi, wetenschappelijk coördinator bij het European Research Centre for Economics and Financial Governance, is door toonaangevende Duitse kranten geïnterviewd over het recente Oekraïne-referendum in Nederland en de gevolgen hiervan.
In zowel de Frankfurter Allgemeine Zeitung als de Badische Neueste Nachrichten geeft Repasi aan wat de negatieve stellingname van het Nederlandse volk betekent voor het verdrag met Oekraïne. Ook belicht hij de invloed van de negatieve uitslag op de rest van Europa. Volgens de wetenschapper heeft het referendum een geringe invloed op de uiteindelijke ratificatie, omdat de negatieve uitkomst alleen slaat op een beperkt gedeelte van het verdrag. Het is dan ook goed mogelijk is dat het associatieverdrag toch in werking treedt, met een eventueel voorbehoud van de Nederlandse staat op bepaalde artikelen. Repasi ziet het referendum ook als een wijze waarop het volk haar ongenoegen uit over het Europese beleid.
De regering moet nu beslissen wat er met de uitslag gaat gebeuren, al vindt Repasi dat er door de lage opkomst geen eenduidig beeld te schetsen is. De resultaten van het referendum zijn volgens hem te complex om te interpreteren, ook omdat voorstanders besloten hebben om niet te gaan stemmen in verband met het minimale opkomstpercentage van 30% wat benodigd is om de uitslag geldig te maken.