Op vrijdag 13 april heeft buitenpromovendus Manuel Lokin zijn dissertatie, getiteld ‘De bezoldiging van Bestuurders van Beursgenoteerde Vennootschappen’, met succes verdedigd. Hij deed onder andere onderzoek naar de hoogte van de beloning van topbestuurders bij grote bedrijven. Verschillende media besteedden aandacht aan de promotie van dr. Lokin.
De conclusie van het proefschrift luidt dat er geen markt voor topbestuurders bestaat en dat kortetermijnbonussen averechts kunnen werken. De prikkel die door dergelijke bonussen gegeven wordt, zorgt ervoor dat bestuurders vaak focussen op de korte termijn (het behalen van hun targets, die recht geven op bepaalde bonussen). Dat zou ook gebeuren als dit ten koste gaat van de langetermijndoelstellingen. Met name door de aandacht rond de voorgestelde salarisverhoging van ING-bestuurder Ralph Hamers is er deze dagen veel belangstelling voor het promotieonderwerp van dr. Lokin.
De dissertatie draagt overigens ook enkele mogelijke oplossingen aan voor de problemen die nu spelen ten aanzien van de bezoldiging van de bestuurders. Zo is dr. Lokin van mening dat men beter achteraf de prestaties van de bestuurders kunt beoordelen. In dat geval kan er dan eerst bekeken worden hoe de onderneming ervoor staat. Commissarissen moeten, zo stelt hij, terug naar de basis en hun gezond verstand gebruiken, in plaats van kijken naar wat de concurrent betaalt.
Aan het onderzoek van dr. Manuel Lokin wordt door onder de NOS en Het Financieele Dagblad aandacht besteed.