Mathijs Giltjes en Piebe Teeboom van FIA EPTA verschijnen in ‘Law Out Loud’ aflevering 3

PhD-onderzoeker Mathijs Giltjes daagt financiële reguleringsdeskundige Piebe Teeboom - secretaris-generaal van de FIA European Principal Traders Association (FIA EPTA) - uit over verschillende kwesties met betrekking tot hoogfrequente handel op financiële markten. Wat is hoogfrequente handel en welke rol speelt het op moderne financiële markten? Kan hoogfrequente handel het risico op marktmanipulatie of handel met voorkennis in sommige gevallen vergroten?

De discussie in de aflevering heeft betrekking op zowel de voordelen als de risico's van hoogfrequente handel. Deze praktijk, mogelijk gemaakt door algoritmische handelstechnologie, wordt aangevoerd om liquiditeit te verschaffen aan markten waar dat hard nodig is, en om transactiekosten te verlagen, waardoor de efficiëntie toeneemt. Aan de andere kant hebben sommigen hun bezorgdheid geuit over het feit dat bedrijven die zich bezighouden met hoogfrequente handel kunnen profiteren van marktvolatiliteit - ook tijdens het begin van de COVID-19-pandemie begin 2020. Hoewel sommige handelaren merken dat ze een voorsprong hebben door de invoering van technologieën, anderen voelen dat ze achterblijven. De vraag rijst of degenen die vooraan staan in de technologierace, wettelijk moeten worden beperkt. Is verdere regelgeving nodig? In aflevering drie van Law Out Loud daagt Mathijs Piebe uit op verschillende lastige aspecten van hoogfrequente handel en krijgt hij een aantal goed onderbouwde reacties.

Episode 3: Mathijs and Piebe: “Hoogfrequente handel op financiële markten”

Host: Liam Wells
Junior: Mathijs Giltjes
Senior: Piebe Teeboom

Law Out Loud

In Law Out Loud draaien we de tafel om tussen senior en junior onderzoekers / experts. De onderzoeksvraag van elke promovendus is uniek, dus zelfs een hoogleraar kan iets leren van degenen in de allereerste fase van hun carrière! In elke aflevering van de serie krijgt een PhD-onderzoeker - onze junior onderzoeker - de kans om zijn onderzoek uit te leggen aan een senior academicus / expert in hetzelfde vakgebied. De senior probeert op zijn beurt te leren van de junior en verwante inzichten bij te dragen vanuit zijn eigen onderzoek. De onderwerpen in de serie behandelen juridische reacties op nieuwe sociale, economische, ecologische en technologische ontwikkelingen. Deze variëren van: consumentenbescherming onder nieuwe bedrijfsmodellen tot de opkomst van hoogfrequente handel op de aandelenmarkt en het gebruik van nieuwe vormen van geschillenbeslechting naast de rechtbanken.

Law Out Loud wordt gefinancierd door de Erasmus Graduate School of Law en elke aflevering wordt geproduceerd en bewerkt door EGSL-promovendi: Liam Wells, Josje de Vogel, Sophia Paulini en Georgia Antonopoulou.

Je kunt hier naar aflevering 3 luisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen