Nederland kampt met een toenemende dreiging van en door ondermijnende (drugs)criminaliteit. Om deze ondermijning in te dammen en criminaliteit te kunnen terugdringen en bestraffen, moet het volgens politici in de toekomst mogelijk zijn om geld te confisqueren van verdachten die nog niet zijn veroordeeld. Ook bieden gekraakte telefoons uitkomst in strafrechtelijk onderzoek door justitie. Joost Nan, hoogleraar Straf(proces)recht aan Erasmus School of Law, licht deze plannen toe en legt uit hoe deze initiatieven kunnen zorgen voor een betere aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Pretty good privacy
In Nederland zijn een aantal grote strafrechtelijke onderzoeken gestart, naar aanleiding van het kraken van PGP-telefoons door justitie. Deze Pretty Good Privacy telefoons waren lange tijd een onmiskenbaar communicatiemiddel in het criminele circuit. Omdat veelal werd gedacht dat deze PGP-telefoons niet te hacken zouden zijn, “waren criminelen heel open over wat ze bestelden, zij het moord of drugs of wat dan ook”, vertelt Nan aan The Guardian.
Het is justitie een aantal jaar geleden voor het eerst gelukt deze telefoons te kraken en zodoende toegang te krijgen tot talrijke berichten uit het criminele circuit. Dit was dan ook een doorbraak in de opsporing. Verdachten in strafzaken proberen deze belastende berichten echter uit strafzaken te houden. “In veel strafzaken is betoogd dat dit onrechtmatig is geschied omdat er vormfouten zouden zijn gemaakt of een verdragsrechtelijke grondslag ontbrak voor het overdragen van de gegevens aan justitie. Tot op heden slaagden deze verweren nog niet”, aldus Nan.
Lessen uit de Italiaanse antimaffiawetgeving
Daarnaast denkt het kabinet momenteel na over wetgeving voor het ontsleutelen van gecodeerde berichten, het beperken van communicatie van gedetineerden en het confisqueren van voorwerpen zonder strafrechtelijke veroordeling. “Voor het confisqueren van voorwerpen zonder strafrechtelijke veroordeling is een conceptregeling opgesteld. Voor het beperken van de (communicatie)vrijheid van gedetineerden speelt het kabinet met de gedachten om ervoor te zorgen dat kopstukken van de georganiseerde criminaliteit hun carrière niet binnen de penitentiaire inrichting kunnen voortzetten”, licht Nan toe. Het in beslag nemen van voorwerpen voordat iemand is veroordeeld, is een instrument dat het kabinet heeft overgenomen, met een blik op de Italiaanse maffiawetgeving.
- Professor
- Meer informatie
Klik hier voor het hele artikel van The Guardian.