Op 1 september 2022 is Ivonne Cune benoemd tot voorzitter van de universiteitsraad. Cune is sinds 2013 verbonden aan Erasmus School of Law als tutor. Na negen jaar besloot ze dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Wij spraken Cune over haar nieuwe functie, de universiteitsraad en medezeggenschap op de universiteit.
Hoe ben je bij Erasmus School of Law terechtgekomen?
“Ik heb in Maastricht Rechten gestudeerd”, begint Cune. “Daar hadden ze een programma waar je als student ook als tutor kon werken, wat ik met heel veel plezier heb gedaan”. Vervolgens ging ze de advocatuur en het bedrijfsleven in, maar miste ze de academische setting. “Toen kwam er een vacature voor een tutor in Rotterdam voorbij, en dat had ik natuurlijk al eerder gedaan als student”.
Cune’s idee was om na een jaar te evalueren wat ze van de functie bij Erasmus School of Law vond. “Maar ik ben wat langer gebleven. Het was voor mij en Erasmus School of Law dan ook een reden – nu ik richting de tien jaar ga – om te kijken wat ik hierna wilde”, legt Cune uit.
Wat miste je aan de academische wereld?
“De manier waarop we met elkaar nadenken over dingen”, benadrukt Cune. “In het bedrijfsleven ben je toch bezig met het werken naar één ding: de winst. Alles gaat in één tunnel. Hier is je blik breder en ben je met veel meer gelijkgestemden”, legt de voorzitter uit.
Wat is de universiteitsraad?
“We hebben een heel systeem van medezeggenschap op de universiteit”, begint Cune. “We hebben de universiteitsraad, de faculteitsraden en de opleidingscommissies. De universiteitsraad ziet op items die twee of meer faculteiten aangaan. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de financiën en de programma’s gericht op gezond leven en werken”. Daarnaast komen veel stukken bij de universiteitsraad terecht voor goedkeuring of advies. Maar ook onderneemt het orgaan veel initiatieven, groot en klein. “Gratis maandverband is bijvoorbeeld een initiatief vanuit de universiteitsraad.”
Cune legt uit dat de faculteitsraden, de opleidingscommissies en de universiteitsraad samen de stem vormen van de medewerkers en studenten richting de bestuurders. “Ik vind het jammer dat er relatief weinig aandacht is van medewerkers en studenten”, legt ze uit. “En dat weinig mensen zich bewust lijken te zijn van deze directe lijn naar het bestuur”.
Wat trok je aan tot de functie?
Het vergroten van deze aandacht voor medezeggenschap is iets wat Cune naar de functie trok. “Maar ik ben ook benieuwd om te zien hoe het bij centraal gaat. Er komen veel uitdagende zaken op ons af: interessante mensen, interessante ideeën.”
Wat houdt je rol als voorzitter in?
Cune vertelt dat de universiteitsraad bestaat uit twaalf studenten en twaalf medewerkers. “Daarnaast zit er een administratief team op, waaronder dus de voorzitter”, legt ze uit. “Ik ben als voorzitter niet gekozen als medezeggenschap, maar ik ben gekozen door de leden. Die leden zijn wel vertegenwoordigers van de medewerkers en de studenten. Zij houden zich met de inhoudelijke aspecten bezig. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de inhoudelijke aspecten – de geluiden uit de universiteitsraad – op de juiste manier bij het college van bestuur en de beleidsmakers terecht komen. Dus ik heb een pure formele rol; ik zit de vergaderingen voor en ik communiceer vanuit de universiteitsraad.”
Wat betekent medezeggenschap voor jou en wat wil je anderen daarover meegeven?
“Ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen beseffen dat dit de rechten zijn die we hebben en die we ook moeten gebruiken”, benadrukt Cune. “Dus dat als je ergens gefrustreerd over bent of tegen aanloopt, dat er een lijn is. Natuurlijk niet voor elk klein dingetje. Maar de mensen die in de medezeggenschapsraad zitten kunnen al die geluiden opvangen, selecteren en doorzetten naar het bestuur. Ik heb de afgelopen tijd ook met bestuurders kennis gemaakt en ik hoor ook vaak zeggen dat ze ook die input nodig hebben. De informele input valt regelmatig weg als je eenmaal bestuurder bent. Het is daarom des te belangrijker als je die input wel via de georganiseerde wegen kan krijgen.”
Wat is je grootste doel binnen deze nieuwe rol?
“Het versterken van de medezeggenschap op de hele universiteit en op alle niveaus”, antwoordt Cune. Ze geeft aan dat er niet altijd tegenkandidaten zijn als vertegenwoordiging van de medewerkers of dat plekjes zelf wel eens leeg blijven. “Mijn doel is om iedereen ervan te doordringen hoe belangrijk het is om gewoon van je te laten horen en die rechten te gebruiken. Ik ben gekozen voor twee jaar en als ik dat in twee jaar voor elkaar krijg, kan de champagne open.”
Wat zou je mee willen geven aan medewerkers en studenten van Erasmus School of Law?
“Ik zou iedereen willen oproepen te gaan stemmen volgend jaar in mei voor de verkiezingen voor zowel de universiteitsraad als de faculteitsraad; voor de studenten en de medewerkers”, benadrukt Cune. “En als het je ligt, stel je verkiesbaar! Laat je niet weerhouden omdat er al iemand is of omdat iemand die je kent er al lang in zit. Als jij denkt dat je met de vergaderingen, jouw input en eventueel met je achterban op de universiteit of de faculteit iets hebt in te brengen, stel je dan verkiesbaar. Maar wees je wel bewust dat het een rol is die ook jouw aandacht vergt; het is geen los ‘extraatje’, maar echt onderdeel van je werkzaamheden.”
Harriët Schelhaas feliciteert Cune namens het bestuur van Erasmus School of Law: “Ivonne is al lang een zeer gewaardeerde collega bij Erasmus School of Law. Wij hebben de samenwerking met haar en haar betrokkenheid bij de faculteit altijd als zeer plezierig ervaren. Wij feliciteren haar en ook de U-raad met haar voorzitterschap, de U-raad kan zich geen betere voorzitter wensen. De leiding over de medezeggenschap, die essentieel is voor de universiteit, is bij haar in heel goede handen.”