Prof. Sigrid Hemels, hoogleraar belastingrecht aan Erasmus School of Law, verscheen op 27 maart 2020 in het Financieele Dagblad. Zij schreef een opiniestuk over het belang van medisch onderzoek ten behoeve van zich ontwikkelende landen en de rationale voor schenkingen van goede doelen aan commerciele organisaties als een alternatieve vorm van filantropie.
Hemels noemt het marktfalen. In een perfect werkende markt komen vraag en aanbod bij elkaar, waarbij een competitieve prijs en hoeveelheid van een product tot stand kunnen komen. In westerse landen zorgt dit ervoor dat de meest winstgevende medische onderzoeken worden uitgevoerd. Overheden kunnen bijspringen voor onderzoeken die zij belangrijk vinden. In ontwikkelingslanden ontbreekt echter de kapitaalkrachtige vraag en heeft de overheid evenmin de mogelijkheid om in te grijpen, waardoor op dergelijke landen gerichte onderzoeksinvesteringen voor bijvoorbeeld vaccins vaak niet zijn terug te verdienen. Dit zorgt ervoor dat onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen om deze markt te bedienen vaak uitblijven, terwijl de westerse wereld ook profiteert van dergelijk onderzoek.
Sommige goede doelen springen in dit gat door schenkingen te doen aan commerciele organisaties die goedkope vaccins ontwikkelen voor ziekten die vooral ontwikkelingslanden treffen. Hemels vind dergelijke schenkingen algemeen nuttig als deze louter een middel voor goede doelen zijn om zo effectief mogelijk hun algemeen nuttige doel te bereiken en niet een manier om bedrijven te bevoordelen. ‘’Zo kunnen ook Nederlandse goede doelen bijdragen aan effectieve oplossingen voor de grote uitdagingen waar de wereld zich momenteel mee geconfronteerd ziet’’, aldus prof. Hemels.
- Meer informatie