Het op 28 mei 2019 gepresenteerde onderzoeksrapport “Drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven: aard en aanpak van het fenomeen” is onder grote belangstelling door de media ontvangen. In het rapport schetst het onderzoeksteam onder leiding van prof. Richard Staring een breed en diepgaand beeld van de drugssmokkel in de Rotterdamse haven.
Alle grote media besteden ruim aandacht aan het onderzoek. Het NRC gaat met name in op de samenwerking tussen publieke en private partijen, een van de belangrijkste aanbevelingen in het rapport. Andere websites en kranten focussen meer op het onvoldoende aanwezig zijn van een langetermijnstrategie, en op het spanningsveld tussen gedegen toezicht en een efficiënte overslag van goederen.
Nieuwsuur
In het tv-programma Nieuwsuur gaf prof. Staring zelf een nadere toelichting. In de uitzending was ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb te gast. Hij noemde het onderzoeksrapport een ‘fantastisch product’, waarvan de aanbevelingen als uitgangspunten voor toekomstig beleid zullen gelden. De burgemeester wil het probleem beheersbaar maken door onder meer de focus te verbreden. Het aanpakken van uithalers blijft belangrijk maar, zo zei hij: “We gaan vooral voor de lange termijn. Om de grote vissen te vangen en de drugslijn aan te pakken, moeten we samenwerken met de bronlanden in Latijns-Amerika.” Aboutaleb onderschrijft de visie van de onderzoekers dat samenwerking met het bedrijfsleven in de haven eveneens een belangrijke slagingsvoorwaarde is. Als beperkingen noemde hij de capaciteit en de privacywetgeving, die de opsporingsinstanties soms beperkt in hun controles.
Het onderzoek, dat bijna anderhalf jaar duurde, werd verricht in opdracht van de Rotterdamse driehoek-plus (Gemeente, OM, politie, douane). Het team bestond uit Richard Staring, Lieselot Bisschop, Robby Roks, Elisabeth Brein en Henk van de Bunt, allen van de sectie Criminologie van Erasmus School of Law.
- Gerelateerde content
- Gerelateerde opleiding
- Gerelateerde links
- Sectie Criminologie