Erasmus Team boekt beste resultaat ooit in internationale pleitwedstrijd ten tijde van COVID-19

Virtuele Willem C. Vis Moot wordt een succes

Rotterdam, 16 april 2020 – Vorige week kwam het opwindende avontuur van het Erasmus Vis Moot  team tot een bitterzoet einde. Zes maanden van intensieve voorbereiding resulteerden in een 1e prijs voor Thomas de Bekker en Benedict Tan in de voorbereidende LCIA Pre-moot in Londen. Daarna bereikte het team in de eindfinale, die voor het eerst virtueel, via internet, plaats vond, de hoogste klassering (Top 64) voor Erasmus School of Law tot nog toe. Deze prestatie hadden de Rotterdamse pleiters graag in Wenen groots gevierd, maar COVID-19 zorgde ervoor dat de teamleden dit individueel thuis op de bank moesten doen.

Elk jaar weer vaardigt Erasmus School of Law (ESL) een studententeam af om deel te nemen aan de Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, waarin het Weens Koopverdrag centraal staat. Dit evenement is wereldwijd de grootste en meest prestigieuze pleitwedstrijd. Aan de finales die elk voorjaar in Wenen plaats vinden doen teams van circa 2500 universiteiten uit de hele wereld mee. Ter voorbereiding volgt het ESL team een ambitieus programma waarbij aan voorrondes in Amsterdam, Berlijn, Londen, Parijs en Kuala Lumpur wordt deelgenomen om ervaring op te doen, pleitvaardigheden te optimaliseren en te strijden tegen sterke tegenstanders uit de hele wereld.

Begin maart nam het team deel aan voorrondes in Amsterdam na talloze oefensessies op de universiteit en bij advocatenkantoren die het Erasmus team met coaching en sponsoring hebben gesteund. Tijdens de voorrondes in Berlijn en Londen werd het team opgesplitst in tweetallen, aangezien de voorrondes op hetzelfde tijdstip werden gehouden. Na het behalen van de 1e plaats in Londen voelde het team zich helemaal klaar om ook op de andere internationale pleitwedstrijden hoge ogen te gooien. Maar een goede voorbereiding bleek niet genoeg om alle risico’s uit te sluiten.

“Ik herinner het me nog heel goed. Na de eerste dag van de voorrondes in Londen, vertelde de aldaar aanwezige prof. Kröll, directeur van de VIS Moot organisatie, dat gezien de zorgen omtrent het Corona Virus, het organiserend comité had besloten om de fysieke competitie in Wenen af te lasten,”– zegt Benedict, teamlid uit Singapore die aan de ESL en de National University of Singapore (NUS) het “Double-degree”-Masterprogramma in Commercial Law volgt. “Het was een nachtmerrie waaruit we hoopten te ontwaken. We hebben meteen de coach en andere teamleden een bericht gestuurd, die op dat moment in Berlijn aan het pleiten waren. Eerst wilde niemand ons geloven, maar toen kwam het officiële bericht. We voelden ons toen heel rot.” – bevestigt Thomas de Bekker, student van de master Privaatrecht. “Het was een grote schok voor ons. We genoten enorm van onze tijd in het buitenland en konden het goed vinden met teams uit Duitsland, Polen en Rusland. We hadden het gevoel dat ons iets was afgenomen,” voegt Demi Palaiologou, een Griekse studente van de master Commercial Law, richting International Arbitration and Business Law, eraan toe. “We beseften dat de voorrondes in Berlijn en Londen het dichtst bij de echte “Weense” Vis Moot ervaring lagen en dat er niet meer in zat. Dat was één maand voor de finale in Wenen een flinke dobber.” – bevestigt Pleun de Monnik, studente van de master Commercial & Company Law. Opmerkelijk genoeg weerhield dit het team er niet van om in London de voorrondes te winnen en ook in Berlijn top te presteren.

Na terugkomst uit Berlijn en Londen was er nog hoop dat de laatste pre-moots zouden doorgaan. Tevens kwam meteen het besef dat men zich voor moest gaan bereiden op de “virtuele” finales in Wenen. “Pleiten voor een camera is iets heel anders dan reageren op wat er gebeurt in de rechtszaal. Je moet opeens rekening houden met zaken als geluidskwaliteit, internetsnelheid en internet­verbinding.” – legt Jacobijn Renken uit, evenals Pleun studente van de master Commercial & Company Law. “Een goede opbouw van het pleidooi en langzamer praten zijn heel belangrijk wanneer je in een Engelstalige, virtuele setting moet pleiten” – voegt ze toe.

“Dankzij de “virtuele” Vis zitten we nu in de voorhoede van ons vakgebied, aangezien internationale arbitrages na deze pandemie wel nooit meer hetzelfde zullen zijn” – suggereert Thomas. “Binnen een week regelden we diverse digitale oefenrondes tegen andere universiteiten uit de hele wereld, van Braziliaanse universiteiten tot Universiteiten uit India en Singapore. We wilden niet opgeven, dat was echt het laatste dat we wilden doen.” – legt Demi uit.

Deze winnaarsmentaliteit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het historische resultaat van dit team. Nog nooit eerder wist een Erasmus team alle eliminatierondes van de VIS Moot te doorstaan. “Het bereiken van de grote finale in de VIS Moot Competitie in Wenen is de ambitie van elk team dat zich inschrijft. Dat bereik je niet zonder doorzettingsvermogen, hard werken en inzet. Het team van dit jaar had het allemaal” zegt coach dr. Piotr Wiliński. “Ik ben ervan overtuigd dat de goede samenwerking in het team een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan hun prestatie. Het samen aangaan van deze uitdaging schept een band voor het leven.”

Het team van dit jaar werd gecoacht door Dr. Julia Lessa en Dr. Piotr Wiliński. De coaches en het team zijn de sponsoren veel dank verschuldigd. Linklaters (als hoofdsponsor van de Erasmus University Vis Moot team), Conway & Partners en NautaDutilh ondersteunden het team genereus zowel met hun vakkennis als financieel. Zonder deze steun zou het voor ESL niet mogelijk zijn om teams te laten deelnemen aan internationale moot courts.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de Facebook pagina van het team waarin hun ‘Road to Vienna’ is te lezen.  Indien u geïnteresseerd bent om meer te weten over de VIS Moot compititie verwijzen wij u naar de officiële Vis Moot website en uiteraard naar de Erasmus School of Law website of e-mail naar moot@law.eur.nl. Ontdek de mogelijkheden die de VIS Moot u kan bieden volgend jaar! Let op de sollicitatierondes starten in September 2021, e-mail moot@law.eur.nl!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen