Aalt-Jan Smits, promovendus op het gebied van ondernemingsrecht en financieel recht, en Annika Galle, universitair hoofddocent ondernemingsrecht en financieel recht, beiden verbonden aan Erasmus School of Law, hebben een empirisch-juridisch onderzoek gepubliceerd in het oktobernummer van Capital Markets Law Journal van Oxford University Press. De bijdrage onderzoekt de naleving van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) door de asset managers van Nederlandse instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe's).
De SFDR maakt deel uit van het “Action Plan Financing Sustainable Growth” van de Europese Commissie en streeft naar “een passend evenwicht (…) tussen flexibiliteit en de standaardisering van openbaarmaking die nodig is om de voor beleggingsbesluiten benodigde gegevens te genereren”, specifiek met betrekking tot de openbaarmaking van duurzaamheidsgerelateerde informatie. Het artikel is het resultaat van een vruchtbare samenwerking binnen het International Center for Financial law & Governance (ICFG), één van de onderzoekscentra van Erasmus School of Law dat zich specifiek richt op financieel recht en governance bij financiële ondernemingen.
Smits (Fellow ICFG) en Galle (Academic Director ICFG) hebben in samenwerking met andere Fellows van het ICFG empirisch onderzoek verricht naar de naleving van de SFDR door de asset managers van Nederlandse icbe’s. Verder bespreken de auteurs de achtergrond van hun onderzoek, waarbij zij onder andere de politieke context, het juridische kader en het regelgevingslandschap van de SFDR beschrijven. Ter illustratie en inspiratie wordt in de bijdrage ook een vergelijking gemaakt tussen de SFDR in de Europese Unie en de Sustainability Disclosure Requirements in het Verenigd Koninkrijk.
De bijdrage presenteert geaggregeerde cijfers over de duurzaamheidsgerelateerde informatie die verplicht openbaar moet worden gemaakt op grond van de SFDR, onder andere over de uitsluitingscriteria met betrekking tot de beleggingen van icbe's. Enerzijds wordt aanzienlijke vooruitgang waargenomen op het gebied van gestandaardiseerde openbaarmaking, vooral door het gebruik van de verplichte sjablonen van de SFDR. Anderzijds werden er verschillende hindernissen geïdentificeerd met betrekking tot de toepassing van de SFDR in de praktijk, wat leidde tot aanbevelingen over de beoordeling en vergelijking van duurzaamheidsgerelateerde (financiële) informatie die openbaar moet worden gemaakt op grond van de SFDR. Deze aanbevelingen kunnen het potentieel van een goed functionerende SFDR aanzienlijk vergroten.
- Promovendus
- Universitair Hoofddocent
- Meer informatie
Lees de hele (open access) publicatie hier.