Dr. Robby Roks, universitair docent bij de sectie Criminologie, sprak op Radio Rijnmond over zijn onderzoek naar een verband tussen messengeweld en drillrap in Rotterdam

Foto van Robby Roks

Dr. Robby Roks onderzoekt in opdracht van de Erasmus Universiteit of er een verband is tussen messengeweld en drillrap in Rotterdam. In een interview met Radio Rijnmond geeft Roks alvast een eerste inkijk in de situatie aan de hand van een recent incident in Scheveningen.

Naar aanleiding van een steekpartij in Scheveningen op 11 augustus jl., waarbij een 19-jarige Rotterdammer om het leven is gekomen, heeft drillrap landelijke bekendheid verkregen. Niet vanwege de muziek, maar vanwege een potentiële link tussen het muziekgenre en de desbetreffende dodelijke steekpartij.

Drillrap is een sub-genre van hiphop, dat vooral bekend staat vanwege expliciete verwijzingen naar het straatleven in het bijzonder naar geweld, aldus dr. Roks. Het genre is een aantal jaren geleden vanuit Chicago naar het Verenigd Koninkrijk en vervolgens naar Nederlandse jongeren overgewaaid. Dr. Roks stelt in het interview dat er in de muziek in ieder geval sprake is van het beschrijven van geweld. Wanneer er echter van een afstand naar geluisterd wordt, kan ook gesteld worden dat geweld in sommige gevallen ook verheerlijkt wordt in de teksten.

Het is echter te simpel om te stellen dat de muziek de enige component is in het verheerlijken van geweld. De confrontaties op sociale media hebben volgens dr. Roks net zo veel invloed. Een grote groep jongeren die fan is van het genre bemoeit zich online veel met dingen die in de scene gebeuren. Concrete conclusies over een mogelijk verband tussen drillrap en messengeweld in Rotterdam kan dr. Roks echter nog niet delen: het onderzoek wordt later dit jaar afgerond.

Universitair Docent
CV

Over dr. Robby Roks

In 2001 is dr. Robby Roks begonnen met een studie Nederlands recht aan Erasmus School of Law. Na het behalen van zijn propedeuse stapte hij naar de studie Criminologie. Voor zijn masterscriptie schreef hij een biografie over de leider en oprichter van de Haagse Crips. Deze ‘gang’ naar Amerikaans voorbeeld stond ook centraal in zijn proefschrift, waarvoor hij een paar jaar intensief heeft opgetrokken met leden van de Haagse Crips. De kern van deze Haagse groepering stond aan de basis van de recent opgerichte outlaw motorcycle gang Caloh Wagoh. Op dit moment is dr. Robby Roks universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law en verricht hij onderzoek naar georganiseerde vormen van criminaliteit.

Meer informatie

Het gehele artikel op de website van RTV Rijnmond is hier te lezen

Gerelateerde content
Universitair docent criminologie dr. Robby Roks werd onlangs geïnterviewd door BNR Nieuwsradio en NPO 1 radio over motorclub Caloh Wagoh en vertelt onder andere
Robby Roks
Universitair docent criminologie dr. Robby Roks werd gisteren geïnterviewd over de motorclub Caloh Wagoh in het NOS journaal.
Robby Roks
Gerelateerde opleiding
Wil jij alles weten over crimineel gedrag, de gevolgen ervan en maatschappelijke reacties erop?
Met dit uitdagende, praktijkgerichte programma word je dé specialist in jeugdcriminaliteit of fraude en georganiseerde misdaad!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen