Het onderzoek dat onder de vlag van het WPR wordt uitgevoerd valt uiteen in twee categorieën: 1) een jaarlijkse evaluatie van de risicoverevening op basis van ‘externe’ gezondheidsinformatie en innovatieve beoordelingsmaatstaven en 2) verkennend onderzoek naar innovatieve methoden voor het verbeteren van de risicoverevening. Hieronder lees je meer over de invulling en resultaten van deze onderzoeksrichtingen.
Jaarlijkse evaluatie van de risicoverevening: invulling en resultaten
Het WPR heeft als doel om jaarlijks te evalueren hoe goed het vereveningsmodel werkt. De focus ligt daarbij op relevante subgroepen en beoordelingsmaatstaven die niet (standaard) meelopen in de projecten van de Werkgroep Ontwikkeling Risicoverevening (WOR). Het jaarlijkse karakter van deze evaluatie zorgt ervoor dat we steeds over een actuele nulmeting beschikken voor onderzoek naar potentiële modelverbeteringen. Daarnaast biedt de evaluatie inzicht in hoe het vereveningsmodel zich ontwikkelt en waar het ruimte laat voor verdere verbetering. Voor het identificeren van relevante subgroepen zal onder andere gebruik worden gemaakt van externe gezondheidsinformatie zoals de gezondheidsenquêtes van het CBS en de GGD-GHOR en de huisartsenregistraties van het Nivel. Het is de bedoeling om op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse evaluatie aanbevelingen te formuleren voor vervolgonderzoek. Deze aanbevelingen kunnen input geven voor de onderzoeksagenda van de WOR en/of die van het WPR. De wetenschappelijke relevantie van de evaluatie zit met name in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe, innovatieve beoordelingsmaatstaven. Momenteel wordt gewerkt aan de evaluatie van de vereveningsmodellen van 2024 en 2025. De resultaten van deze evaluatie zullen begin 2025 worden gepubliceerd in een onderzoeksrapport.
Onderzoek naar innovatieve methoden voor het verbeteren van de risicoverevening
Het WPR heeft als doel om innovatieve methoden te bedenken/verkennen voor het verbeteren van de risicoverevening. Hierbij gaat hierbij om potentiële modelaanpassingen die nog niet rijp zijn voor de onderzoeksagenda van de Werkgroep Ontwikkeling Risicoverevening (WOR) maar wel potentie hebben voor de langere termijn. De uitkomsten van dergelijk onderzoek kunnen input geven voor de WOR-onderzoeksagenda. Momenteel wordt gewerkt aan een groslijst van onderzoeksideeën. De lijst is gebaseerd op ideeën die zijn ingebracht tijdens de kick-off van het WPR op 26 januari 2024 aangevuld met suggesties vanuit de klankbordgroep en eigen ideeën van ESHPM. De onderzoeksideeën zijn gegroepeerd naar de volgende thema’s:
- Innovatieve maatstaven voor prikkelwerking
- Innovatieve maatstaven voor gelijk speelveld
- Innovatieve methoden voor modelverbetering
- Innovatieve methoden voor risicodeling
- Innovatief onderzoek naar de impact van risicoverevening
Deze groslijst zal begin 2025 worden gepubliceerd zodat alle bij de risicoverevening betrokken partijen hier hun voordeel mee kunnen doen.