Looptijd: 2019-2023
Client: Zorginstituut Nederland
Projectbeschrijving
Sinds de jaren 1980 hebben centrale overheden in verschillende landen in toenemende mate zelfstandig bestuursorganen (zbo’s) opgericht, die opereren op zogenoemde ‘armlengte’ afstand van ministeries. Van deze zbo’s wordt verwacht dat zij goede en efficiënte dienstverlening dichterbij burgers kunnen realiseren. Naast de druk om deze hoge verwachtingen te realiseren opereren zbo’s in een uitdagende positie tussen de staat, belangenorganisaties en individuele burgers.
Zbo’s kunnen niet direct via verkiezingen ter verantwoording worden geroepen door individuen, daarom wordt van deze organisaties verwacht dat zij zie zich op andere manieren verantwoorden. Deze verwachting is vooral sterk wanneer zbo’s inhoudelijke keuzes maken waarbij conflicterende publieke waarden op het spel staan. Dit boek is een diepgaande kwalitatieve analyse van Zorginstituut Nederland (ZiN) en laat zien hoe publieke verantwoording een rol kan spelen in besluitvorming over conflicterende publieke waarden door een zbo. Het laat zien dat hoewel de veelheid aan en strategische inzet van verantwoordingspraktijken diverse voordelen heeft, het efficiënte besluitvorming in het publieke belang ook kan belemmeren. De vier studies laten zien dat verantwoording de complexiteit van het werk van ZiN vergroot.
Deze complexiteit leidt tot onzekerheid over de rol van ZiN in het Nederlandse zorgstelsel van gereguleerde marktwerking. Het boek geeft tot slot inzicht in hoe instituties in het Nederlandse zorgbeleid via de huidige aanpak Passende zorg deze complexiteit proberen te overkomen en biedt een reflectie op de internationale trend van het delegeren van taken naar zbo’s.
Team
Dr. Jolien van de Sande, dr. Bert de Graaff, prof. dr. Antoinette de Bont.
Proefschrift (embargo versie)
Contact
Voor de volledige versie kunt u contact opnemen met dr. Jolien van de Sande via J.F.L.vdSande@tilburguniversity.edu.