Alzheimer Nederland steunt de leerstoel van prof.dr. Robbert Huijsman bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De uitgebreide leerstoel krijgt de nieuwe titel: Innovatie & Implementatie in Dementiezorg (I2-Dem). Door de steun van Alzheimer Nederland kan meer onderzoek plaatsvinden naar implementatie van kennis in het dementieveld. Doel is om het gebruik van resultaten van dementieonderzoek in de praktijk te vergroten door meer kennis over de succesfactoren van implementatie.
Het ontwikkelen van innovaties en kennis in onderzoek is belangrijk, maar goede en brede implementatie is nog een grote en veelomvattende veranderkundige uitdaging. Die uitdagingen liggen op verschillende niveaus, van beleid tot werkvloer en van financiering tot de organisatie van zorg en welzijn. Het vakgebied van disseminatie, implementatie en valorisatie is nog relatief jong, in zowel de wetenschap als de veelkleurige praktijk. Met de samenwerking met Alzheimer Nederland kan kennis over de werkzame principes worden vergaard over het méér gebruiken van kennis. Voor mensen met dementie en hun naasten heeft kennis namelijk alleen waarde als het ook daadwerkelijk wordt gebruikt in de praktijk. ‘Value in use’ noemt Alzheimer Nederland dat.
Aansluiting bij implementatie-initiatieven
Alzheimer Nederland helpt al verschillende onderzoekers met implementatie van kennis. Alzheimer Nederland implementeert bijvoorbeeld eHealth oplossingen, faciliteert de uitvraag van behoeften bij mensen met dementie, mantelzorgers en professionals en publiceert resultaten van onderzoek. Binnen het grote ZonMw-Onderzoeksprogramma Dementie leidt ze het consortium DEMPACT, een samenwerkingsverband met Vilans, Movisie en Pharos. Huijsman gaat daarbij aansluiten. In dit consortium werken deze organisaties samen met tientallen partijen uit zorg, welzijn, onderwijs en bedrijfsleven aan de implementatie van kennis in het dementieveld.
Marco Blom, hoofd Wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Nederland: “De samenwerking met Robbert Huijsman gaat Alzheimer Nederland veel kennis opleveren. Veel implementaties gaan nu nog niet goed. Maar er zijn ook steeds meer succesvolle voorbeelden. Huijsman gaat nauw samenwerken met ons en onze partners zoals kennisinstituten, Alzheimer Centra en bijvoorbeeld het Expertisecentrum Dementie & Technologie (ECDT) aan de Technische Universiteit Eindhoven. Door systematisch te kijken naar implementatie kunnen we veel leren en toekomstige trajecten succesvoller maken.”
“Dankzij de steun van Alzheimer Nederland kunnen we ons met de leerstoel richten op het vergroten van de impact van onderzoek door de implementatie van kennis in de praktijk te versterken. Samen willen we sociale-, proces- en technologische innovaties implementeren in het brede dementieveld. Met partners in wetenschap, onderwijs, zorg en welzijn gaan we op zoek naar werkzame principes voor succesvolle implementatie, variërend van werkvloer tot beleidsniveau. Door interdisciplinair en systematisch samen te werken, ontstaan duurzame verbeteringen in zorg en kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten. Ik kijk uit naar de inzichten en impact die we samen gaan genereren”, aldus Robbert Huijsman.
- Professor