‘Iets met verhalen, Italië, Rome, mensen, en geschiedenis’. Met die woorden beantwoordde Sandrina Bokhorst in 2001 de vraag van een vriendin wat ze nu echt wilde doen in het leven. Na jarenlange ervaring als communicatieadviseur kwam ze erachter dat ze in plaats van adviseren liever zélf de verhalen vertelde. Het bleek een sleutelmoment in haar carrière. Ze verruilde haar baan bij het ministerie voor Rome, waar ze aan de slag ging als reisleider en later zelfstandig ondernemer. Nu, 23 jaar later, presenteert ze met trots haar boek Spiegels van Rome: gids in zeven eeuwig actuele thema’s. We spraken met Sandrina over hoe haar passie voor geschiedenis, de stad Rome en het vertellen van verhalen samenkomen in het boek.
Voorliefde voor geschiedenis
Sandrina’s fascinatie voor geschiedenis begon al vroeg. Ze las op school boeken voordat deze in de schoolbibliotheek verschenen, genoot van het geven van ellenlange spreekbeurten – uiteraard over historische onderwerpen – en sprak met haar ouders thuis vaak over geschiedenis. Dat Sandrina in 1981 geschiedenis ging studeren was dan ook niet meer dan logisch. De keuze voor Rotterdam was ook heel bewust. “Michal Citroen, een kennis van onze familie, wees mij op de toen relatief nieuwe en moderne studie geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. De presentatie vond ik direct een stuk interessanter dan die van Leiden of Utrecht”.
Verschillende perspectieven
In Rotterdam werd Sandrina vertrouwd met een Geschiedenisstudie, die anders dan de gebruikelijke indeling van de geschiedenis naar tijdvak, de geschiedenis indeelde naar maatschappij type, zoals bijvoorbeeld industriële maatschappij en agrarische maatschappij. Die benadering gaf haar een kijk op wat de samenhang is van een tijdperk en stimuleerde haar om vanuit diverse invalshoeken naar historische vraagstukken te kijken. Als je verschillende perspectieven loslaat op de geschiedenis, krijg je andere verhalen en dus ook andere inzichten, zo leerde Sandrina. Dit idee heeft haar niet alleen gevormd als historicus, maar ook een belangrijke rol in haar carrière gespeeld.
Van reisleider tot auteur
Zo biedt Sandrina met haar bedrijf Persoonlijk Rome een gepersonaliseerd reisaanbod aan waarbij ze het verhaal van Rome vertelt dat bij het perspectief van de reiziger past. In de loop der jaren heeft Sandrina ook diverse rondleidingen voor bedrijven ontwikkeld, waarbij ze de historische verhalen van Rome verbindt met moderne thema’s als leiderschap en transformatie. Toen de covid pandemie uitbrak, ze thuis kwam te zitten en benaderd werd door een uitgever met de vraag of ze een boek wilde schrijven, hoefde Sandrina niet lang na te denken. “Ik wilde die historicus onder de ondernemer wel weer eens wakker schudden”. Toen viel alles op zijn plaats en begon letterlijk een nieuw hoofdstuk.
Gids in zeven eeuwig actuele thema’s
Het boek draait om zeven thema’s. Dat het er zeven moesten zijn was vanzelfsprekend: “zeven is een heilig getal, Rome is gebouwd op zeven heuvels en had zeven koningen”, aldus Sandrina. Het zijn ook actuele thema’s: veerkracht, kennis, gender, toerisme, en (vrouwelijk) leiderschap. Deze thema’s vormen het uitgangspunt in de verhalen over monumenten en plekken in Rome, die je nu kunt zien. Het hoofdstuk over het Colosseum wordt juist gebruikt om te laten zien hoe één monument verschillende verhalen kan vertellen, door er diverse perspectieven op los te laten. Toen zes hoofdstukken klaar waren, wist Sandrina niet hoe ze er een einde aan moest breien. Bingo! Dat werd het laatste thema van het boek, het einde. Want, wat is het einde? Dit is misschien geen actuele vraag, maar wel een eeuwige vraag, licht Sandrina haar keuze voor het laatste thema toe.
Tot slot is Spiegels van Rome geen academische studie, reisgids of boek over de moderne geschiedenis van de Eeuwige Stad. Het is een thematische gids die je aan de hand van monumenten, personages en verhalen een eeuwenoud Rome laat ontdekken dat herkenbaar en relevant is voor onze tijd. Zo probeert Sandrina niet alleen de geschiedenis (opnieuw) relevant te maken, maar ook te laten zien hoe geschiedenis vandaag de dag ons nog steeds kan inspireren.
- Meer informatie