In het eerste jaar heb je twee uur colleges en neem je negen uur per week actief deel aan tutorials. Daarnaast moet je 33 uur per week reserveren voor het lezen en analyseren van teksten, het schrijven van papers en het voorbereiden van presentaties.
Het eerste jaar bestaat uit acht opeenvolgende vakken, zodat je maar voor één vak tegelijk hoeft te studeren. We hebben voor deze methode gekozen om de overgang van het voortgezet onderwijs naar de universiteit iets makkelijker te maken. In het tweede jaar volg je twee vakken per blok van acht weken. Elk vak bestaat uit een wekelijkse hoorcollege en een groepsles van drie uur.
In je laatste jaar doe je naast je vakken een onderzoeksseminar, waarin je leert hoe je zelf een kleinschalig historisch onderzoeksproject uitvoert. Dit is het startpunt van je bachelorscriptie.
Mentorprogramma
Het mentorprogramma is er om onze eerstejaars bachelorstudenten te begeleiden bij het maken van een goede start onder begeleiding van een expert. Tweede- of derdejaars mentoren begeleiden nieuwe studenten zodat zij een soepele start kunnen maken bij de International Bachelor History. Ze ondersteunen je bij het efficiënt studeren en kunnen je adviseren over het vinden van een balans tussen studie, studentenleven en uiteindelijk werk. Het mentorprogramma vormt daarom een waardevolle aanvulling op je studie.
Groepsgrootte
Elke maandag in het eerste jaar volg je een hoorcollege samen met al je mede-eerstejaarsstudenten. De rest van de week kun je je met de stof bezighouden tijdens drie tutorial groepssessies. Tutorialgroepen zijn groepen van ongeveer 20-25 studenten die actief met de leerstof aan de slag gaan. Tijdens het laatste blok van jaar 1 begeleiden we je in een kleine groep van tien studenten bij het schrijven van je eerste langere paper van 4000 woorden.
In het tweede jaar combineren we combineren hoorcolleges en kleinere werkcolleges, zodat je elke week vier uur hoorcolleges en ongeveer zes uur werkcolleges hebt. Het onderzoeksseminar in het laatste jaar beperken we tot twaalf studenten die we optimaal kunnen voorbereiden op het schrijven van hun bachelorscriptie.
Taal
Tijdens deze internationale bacheloropleiding worden alle colleges in het Engels gegeven. De verplichte literatuur is ook in het Engels. Ook tijdens de seminars wordt er in het Engels gecommuniceerd. Je zult ook je papers en examens in het Engels moeten schrijven.
Wat zijn EC?
ECTS staat voor European Credit Transfer System en zijn studiepunten. Met elk vak kun je een bepaald aantal studiepunten halen. Eén EC betekent meestal 28 uur studeren per week. Een vak van 7,5 EC betekent dus dat je geacht wordt 210 uur per blok aan het vak te besteden.