Op de website van het ESSC lees je meer over de collegekaart. Je hebt de kaart nodig om mee te doen aan tentamens en boeken te lenen in de Universiteitsbibliotheek. Je ontvangt deze kaart pas als je aanmelding (waaronder de betaling van het collegegeld) voltooid is en je een (Nederlands) adres in Studielink hebt ingevuld.
Denk je dat de studie geschiedenis in Rotterdam iets voor jou is? Kom dan zeker naar één van onze open dagen of schrijf je in voor een meeloopdag. Hieronder zetten we alvast een aantal belangrijke eigenschappen van toekomstige studenten op een rijtje:
- Je wil zoveel mogelijk weten over het verleden, maar je wil je niet beperken tot het luisteren naar verhalen;
- je wil je schrijfvaardigheden verbeteren om je verhaal op scherpe en deskundige wijze te kunnen brengen en staat open voor het geven van presentaties voor kleine groepen;
- je bent op de hoogte van de huidige stand van de wetenschap en je blikveld reikt verder dan Nederland. De geschiedenis van Europa en de wereld is ons referentiepunt en de literatuur is Engelstalig;
- je neemt deel aan werkgroepen en je bereid je voor op deelname aan het debat, bij het intensief onderwijs hoort het lezen van een aantal teksten iedere week.
Om een opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam te mogen beginnen, zijn er diverse toelatingseisen. Je kan worden toegelaten met:
- Een vwo-diploma;
- een propedeuse van een hbo / wo-opleiding;
- ouder dan 21 jaar (Colloquium Doctum);
- een buitenlands diploma.
Toelatingseisen
Elk vwo-profiel geeft recht op toelating tot de bacheloropleiding Geschiedenis in Rotterdam.
Je wordt ook toegelaten met een propedeuse- of einddiploma van een erkende universitaire of hbo-opleiding.
Als je 21 jaar of ouder bent en je beschikt niet over de vereiste vooropleiding, dan kun je in bepaalde gevallen toch worden toegelaten tot de bacheloropleiding Geschiedenis. Daarvoor moet je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum) om aan te tonen dat je geschikt bent voor het volgen van deze opleiding. Ook de studieadviseur kan je over het colloquium doctum informeren (zie Contact)
Als je je aanmeldt met een niet-Nederlands diploma moet je rekening houden met toelatingstoetsen. Dit kan een toets Nederlands en/of Engels zijn. We adviseren daarom je zo snel mogelijk voor de studie Geschiedenis in Studielink aan te melden. Na aanmelding ontvang je een email met een link naar het Osiris Aanmeldportaal en het verzoek een aantal documenten te uploaden (diploma (indien beschikbaar) en cijferlijst). Na ontvangst zullen we je aanmelding op toelaatbaarheid controleren en je hierover per e-mail informeren.
Let op: ook een International Baccalaureate of European Baccalaureate behaald in Nederland valt in deze categorie.
Voor algemene vragen over toelating met een niet-Nederlands diploma kun je een email sturen naar admissions.office@eur.nl.
Aanmelden en inschrijven
Aanmelden en inschrijven voor een opleiding doe je via Studielink. Je bereikt Studielink via www.eur.nl/studielink
Studielink maakt het zowel instellingen als studenten makkelijker. Je hoeft je maar op één plek in te schrijven, uit te schrijven of een adreswijziging door te geven. Ook kun je via Studielink een verzoek tot studiefinanciering indienen bij de DUO (voorheen IB-groep).
Meer specifieke informatie over:
Toekomstige studenten moeten zich aanmelden in Studielink.
Nee, wij rekenen geen extra bedrag voor het aanmelden.
Ja, je kunt je al aanmelden.
Je kunt alleen in september starten met de opleiding.
Informatie over collegegeld vind je hier. Wil je meer weten, neem dan contact op met het ESSC. Het collegegeld moet voor 1 september betaald zijn.
Je kunt niet vanuit een andere studie instromen in deze opleiding, op geen enkel moment in het jaar. Alle bachelorstudenten starten verplicht in het eerste jaar van het programma en lopen het volledige driejarige programma door. Het is dus niet mogelijk om eerder behaalde studiepunten mee te nemen naar deze opleiding. Uitzonderingen worden zelden gemaakt en kunnen alleen gemaakt worden na officiële toelating. De Examencommissie zal zich verdiepen in je verzoek en je persoonlijke dossier meenemen in hun beoordeling.
Het is goed om je te realiseren dat je in het eerste jaar een Bindend Studie Advies (BSA) ontvangt. Dit betekent dat je alle 60 studiepunten in het eerste jaar van de bachelor gehaald moet hebben om door te mogen gaan met de opleiding. Daarbij is aanwezigheid bij de werkgroepen verplichten en zijn er vrij veel deadlines voor opdrachten. Kortom: als je twee opleidingen wilt volgen moet je goed kunnen plannen. Als je wilt weten of twee studies haalbaar zouden zijn voor je, adviseren we je om ons huidige rooster te bekijken en deze naast het huidige rooster van de andere opleiding te leggen. Zo kun je kijken of het roostertechnisch gezien mogelijk is om de opleidingen naast elkaar te volgen. Sommige studenten lukt het om twee opleidingen tegelijk te volgen, maar het vereist een goede planning en een hoop vastberadenheid. Mocht je nog meer vragen hebben over het combineren van twee opleidingen, neem dan vooral contact op met de studieadviseur van de opleiding.
Medio augustus kun je al meedoen aan de Eurekaweek, een introductieprogramma voor alle studenten van Rotterdam. Per e-mail ontvang je meer informatie over het introductieprogramma van je opleiding en de data waarop de eerste colleges plaatsvinden.
Heb je nog andere vragen? Neem dan contact op met de toelatingscommissie via bacheloradmission@eshcc.eur.nl.