Studeren is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Studenten en artsen werken samen aan een plek voor eerstegeneratiestudenten
Studenten en arts van het Eerste Generatie Studenten Platform

Studeren is niet vanzelfsprekend. Zeker niet voor eerstegeneratiestudenten. Zij zijn veel tijd kwijt met het uitzoeken van wat er bij studeren komt kijken. Dat merken Eva Madsen, chirurg bij het Kanker Instituut en Loredana Lutzu, coassistent, ook. Zij starten daarom samen met andere studenten en medewerkers een platform om deze studenten te ondersteunen. En jij kunt helpen. 

Een eerstegeneratiestudent is een student wiens ouders of andere familieleden niet naar het hoger onderwijs zijn gegaan. Zij kunnen moeite hebben met het maken van een studiekeuze, zich een buitenstaander voelen, zowel thuis als op de opleiding en hebben vaker last van faalangst, blijkt uit verschillende onderzoeken.  

Loredana: ‘Als je ouders of verzorgers universitair geschoold zijn, dan is het vaak vanzelfsprekender dat je ook gaat studeren. Eenmaal begonnen met studeren, komt er veel op je af. Als eerstegeneratiestudent mis je daarbij soms de hulp van ouders, of andere familieleden en verzorgers. Niet omdat zij je niet willen helpen, maar omdat zij zelf niet hebben meegemaakt wat het is om te studeren. Hierdoor moet je meer zelf uitzoeken en mis je sneller dingen. Zoals hoe je studiefinanciering aanvraagt, dat er buiten de universiteit ook (studenten)verenigingen zijn en waar je gemakkelijk samenvattingen en oude tentamens kunt vinden.’ 

Informatieavond: 9 oktober
Op woensdag 9 oktober organiseert het Eerste Generatie Studenten Platform een informatiebijeenkomst voor eerstegeneratiestudenten. Dr. Nora Larbi, ANOIS Chirurgie, zal haar ervaringen delen als eerstegeneratiestudent. Merel Molenaar, studieadviseur, zal vertellen wat de studieadviseurs kunnen betekenen voor eerstegeneratiestudenten.

Medewerkers, die ook eerstegeneratiestudent zijn, zijn van harte uitgenodigd. Je kunt jouw ervaringen met jonge studenten delen en hen tips en tricks geven waarmee ze hun studie voorspoedig doorlopen.

Meld je aan

Lees meer op het Eerstegeneratiestudenten-Platform (informatieavond)

Eerste Generatie Platform 

Een centraal informatiepunt, dat is wat Eva en Loredana missen. Eva: ‘Ik ben blij dat het vinden van informatie met het gebruik van internet verbeterd is, maar de informatie is nu versplinterd.’ Maar daar komt verandering in. Samen met Sam Lew, Indir Mujakic en Sem van Heteren ontwikkelen zij een Eerste Generatie Studenten Platform. Dit is een digitale plek waar alle relevante informatie wordt gebundeld. Eva: ‘We hopen hiermee de overstap van middelbare school naar de universiteit makkelijker te maken.’ 

Eerstegeneratiestudenten-platform

Niks missen 

Op de website komt informatie over bijvoorbeeld studiefinanciering, pre-academic programmes en buitenlandse stages samen. Zo hoeft de student niet alles zelf uit te zoeken.  

Buddy 

Als student is het fijn als informatie online beter vindbaar is, maar soms wil je juist jouw verhaal kwijt of even sparren. Een onderdeel van het Eerstegeneratiestudenten-platform dat dit aanpakt, is het buddysysteem. Studenten kunnen via dit systeem laagdrempelig in contact komen met een arts, onderzoeker, student of docent, met wie ze kunnen praten en aan wie ze vragen kunnen stellen.  

Eerstegeneratiestudenten-platform

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen