De keuzecoschappen Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde duren drie of zes weken en de coassistent zal op een meer intensieve wijze betrokken zijn bij de Huisartsgeneeskunde dan tijdens het reguliere coschap. Wat betreft de Ouderengeneeskunde is het de enige mogelijkheid om kennis te nemen van dit specialisme tijdens de opleiding tot basisarts.
De coassistent kan zich tijdens deze coschappen nader oriënteren op zijn/haar definitieve beroepskeuze als het reguliere coschap nog niet voldoende was om een keuze te maken; een tweede coschap (in een andere praktijk) kunt u daarbij helpen. Als de coassistent al besloten heeft de huisartsopleiding te gaan volgen, kan het een waardevolle uitbreiding zijn op het basiscurriculum.
De keuzecoschappen Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde hebben twee onderdelen:
- Persoonlijk leerdoel en -opdracht;
- Zelfstandige patiëntcontacten.
De coassistent wordt gevraagd om voor het begin van het coschap een aantal voor hem/haar specifieke leerdoelen te formuleren die hij/zij tijdens het coschap wil realiseren. Deze leerdoelen neemt de coassistent ook mee naar de huisartsbegeleider of specialist Ouderengeneeskunde voor het kennismakingsgesprek, zodat zij hem/haar hierin ook kunnen begeleiden en helpen om de beoogde leerdoelen te realiseren.
Gedurende drie tot zes weken verblijft de coassistent in een huisartspraktijk of op een afdeling van een verpleeghuis. Hier werkt hij/zij onder supervisie van een huisartsbegeleider of specialist Ouderengeneeskunde. De coassistent heeft zelfstandig patiëntcontacten die hij/zij in overleg met de begeleider ook zelfstandig afhandelt.
Aan het einde van het keuzecoschap heeft de coassistent een eindgesprek op het Erasmus MC waarin hij/zij het verslag van de persoonlijke leerdoelen bespreekt met de coördinator van het keuzecoschap, D.T. van Dongen. Het coschap wordt als voldoende beoordeeld als de coassistent zich in voldoende mate heeft ingezet op de stageplek en het eindverslag als voldoende wordt beoordeeld.
Het keuzecoschap Huisartsgeneeskunde of Ouderengeneeskunde kan alleen gevolgd worden als de coassistent alle reguliere coschappen achter de rug heeft, zodat hij/zij optimaal voorbereid de eerder opgedane kennis in de praktijk kan brengen.
Coassistenten kunnen ook een keuzecoschap volgen bij de AVG. Een coassistent loopt dan een stage van vier tot zeven weken met een arts voor verstandelijk gehandicapten. Ook deze stage is erg leerzaam en de coassistent wordt begeleid door ervaren docenten.