Tijdens de opleiding Nudging: sturen op gedrag werken deelnemers altijd aan een eigen casus waarin zij een gedragsprobleem onder de loep nemen. In groepjes wordt ingezoomd op interventies om gedrag te veranderen. Na afloop tonen deelnemers in een posterpresentatie het eindresultaat. Hieronder drie voorbeelden van gedragsinterventies van deelnemers aan de opleiding Nudging.
De opleiding Nudging: sturen op gedrag leert je hoe menselijk gedrag werkt en hoe je technieken zoals nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen. Naast gedragswetenschappelijke inzichten is er veel ruimte voor praktijk. Elke deelnemer wordt uitgenodigd aan een eigen casus te werken. Hieronder drie voorbeelden.
Ineke van Vliet
Ineke van Vliet, werkzaam bij Albeda Zorgcollege, onderzocht het probleem dat MBO Verpleegkunde studenten tijdens de lessen die zij volgen veel ‘zitgedrag’ vertonen, dus te weinig actief zijn. Resultaat is dat het onderwerp nu intern is aangewakkerd. Er wordt gekeken hoe de interventie – energizers, die studenten zelf bedenken tijdens de lessen; deze worden in een databank gezet zodat deze al een olievlek verspreid worden – met de beoogde impact kan worden neergezet.
“De opleiding heeft mij geholpen om als een camera specifiek in te zoomen op het gedrag dat we willen veranderen. Ook wiens gedrag je nu wilt veranderen: Dat van de docent of de student...? Het brainstormen met mijn medestudenten vond ik het meest waardevol. Omdat iedereen vanuit een andere werksituatie naar mijn vraagstuk keek, kwamen daar hele creatieve ideeën uit. Het werkt heel verhelderend als een 'leek' eens met je meekijkt en -denkt.”
Wendy de Rijk
Wendy de Rijk, projectleider bij DIA Rozenburg, wil graag zorgen dat Rozenburgers met een maand huurachterstand hulp vragen bij de buurtcoach. “De opleiding heeft voor mij goed bijgedragen aan het scherp in beeld brengen van het gedrag dat ik wil veranderen en de factoren die van invloed zijn bij gedragsverandering. Verder heeft het enthousiasme van de docenten om deze interventie ook te willen volgen mij weer geholpen om goede afspraken met de corporatie te maken.”
Thijs Belt en Sonja Immenga
Thijs Belt en Sonja Immenga willen in de Gemeente Tilburg graag minder vuil op straat. “In de gemeente Tilburg wordt veel afval op straat gegooid terwijl er voldoende afvalbakken in de openbare ruimte staan. Het kost jaarlijks veel geld en zorgt voor veel irritatie onder de bewoners. Op basis van ons onderzoek is naar voren gekomen dat er twee interventies zijn waar mogelijk het meest resultaat mee behaald kan worden: Stimuleren en Educatie. Dit willen wij doen door interactieve afvalbaken te plaatsen en ervoor te zorgen dat afvalbakken gepositioneerd zijn in de openbare ruimte: de juiste afvalbak op de juiste plaats. Teveel aan afvalbakken weg halen en waar afvalbakken nodig zijn bijplaatsen. En het upgraden van bestaande afvalbakken door het toepassen van nudging zoals een pratende afvalbak of slogans, zoals: 'Losliggende afval=rattenvoer'.”
- Meer informatie
Inschrijven voor de opleiding Nudging: Sturen op gedrag is weer mogelijk. In de opleiding Nudging: sturen op gedrag leer je hoe menselijk gedrag werkt en hoe je technieken zoals nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen. Voor meer informatie en inschrijven ga naar de opleidingspagina.