Of het nu om grootschalige, strategische reorganisaties of kleinschalige verandertrajecten zoals de introductie van nieuwe systemen gaat; veranderingen gaan vaak gepaard met weerstand van de betrokken medewerkers. Hoe overkom je die weerstand en zorg je voor beweging bij medewerkers?
Met behulp van de Prosci methodologie leert u hoe u uw medewerkers kunt meekrijgen in verandering en samen een effectief verandertraject kunt organiseren. Docent Erik F. Steketee legt in vijf vragen uit wat Prosci is en hoe u dit voor uw organisatie kunt gebruiken.
Kun je in twee zinnen uitleggen wat Prosci is?
Prosci is de internationale standaard voor de menskant van veranderen. Het is de PRINCE2 van verandermanagement.
Waarmee onderscheidt Prosci zich van andere verandermanagement opleidingen?
Prosci, een combinatie van de woorden ‘Professional’ en ‘Science’, is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Gedurende 20 jaar zijn de succes- en faalfactoren van verandermanagement verzameld.
Deze inzichten zijn verwerkt in een praktische methode en eenvoudige tools die samen de Prosci methodologie vormen.
Een belangrijk onderdeel van Prosci is het ADKAR model. Dit model richt zich op het psychologische proces dat medewerkers tijdens een verandertraject doorlopen.
Kan ik Prosci in iedere organisatie toepassen?
Prosci kun je zowel in de publieke als private context toepassen. De veranderuitdagingen zijn namelijk generiek.
Tijdens het veranderproces stellen mensen dezelfde vragen. Waarom is het nodig? Waarom nu? Wat betekent het voor mij zelf? Hebben wel de kennis in huis? Gaan we het redden?
Prosci leert je de vragen van het veranderproces te begrijpen en welke acties nodig zijn om mensen mee te krijgen.
Voor welk type verandervraagstukken kan Prosci worden ingezet?
Prosci wordt voor verschillende veranderingen ingezet. Denk aan het verhuizen van een hoofdkantoor, integratie van verschillende organisatieonderdelen, fusies of ERP-implementatie.
Je kunt het ook heel goed gebruiken wanneer je als organisatie(onderdeel) Agile of Lean wilt gaan werken.
Wat levert deelname aan de Masterclass mij concreet op?
Na afloop ben een gecertificeerd practioner. Je bent getraind in een praktische en state-of-the-art methode. Je hebt de beschikking over tools om zelfstandig een veranderproject te begeleiden. Ook ken je de relevante research.
Het certificaat is internationaal erkend en drukt je professionaliteit uit. Je maakt deel uit van het internationale Practitioners netwerk dat wij in Nederland en België onderhouden. Dit netwerk kun je gebruiken voor het uitwisselen van (Prosci) ervaringen, het opdoen van nieuwe inzichten en om te netwerken met andere gebruikers.
Erik Steketee