Terugkijken: Proefcollege Public Design - Design denken in het Publieke Domein

Dit is een voorproefje voor de opleiding die op 13 september 2022 van start gaat. Maak kennis met de werkwijze van ontwerpers door onderstaand proefcollege terug te kijken. Natuurlijk word je in een uur geen designer maar beide kerndocenten Hans Robertus en Alexander van Altena geven je graag een eerste gevoel wat design voor jouw werk kan betekenen.

Proefcollege Public Design 10 maart 2022

Proefcollege Public Design

De docenten introduceren een aantal basisbegrippen en een methode om in stappen met een opgave om te gaan. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden laten zij zien hoe ontwerpend werken voor doorbraken zorgt in lastige dossiers. Zij noemen dit van ‘weerstand naar ontwerpstand’. 

Het publieke domein houdt zich bij uitstek bezig met complexe vraagstukken, waar verschillende belangen verenigd moeten worden. Juist als het een beetje schuurt tussen mensen of organisaties gaat het vaak niet om afdingen over oplossingen, maar om het gezamenlijk zoeken van een vernieuwend perspectief. Designers zijn getraind om onderliggende waarden te vinden en daarop aansluitend nieuwe vormen te creëren. 

Het blijkt dat die manier van werken helpt in de huidige overheidsorganisatie met al zijn uitdagingen van transitievraagstukken, participatie en co-creatie, verbinding tussen beleid en uitvoering, tussen verschillende silo's, en tussen burger, ambtenaar en bestuurder.

Praktische informatie Opleiding Public Design – Design Denken in het Publieke Domein

start13 september 2022
duur4 dagen
kosten€ 3.500,- (vrijgesteld van BTW)
formatDe hybride opleiding Public Design: Design Denken in het Publieke Domein bestaat uit een mix van 'inleidingen op thema's, methodes en gereedschappen', 'gastsprekers', 'werksessies in deelgroepen', 'oefeningen', 'pitches' en 'evaluatiegesprekken'.
De opleiding bestaat in totaal uit 4 onderwijsdagen waarvan 3 onderwijsdagen op locatie in Rotterdam afgewisseld worden met 3 korte online werksessies in deelgroepen van maximaal 1,5 uur. Onderwijsdag 3 bestaat uit diverse online intervisie sessies (waarvan de indeling in gezamenlijk overleg met de deelnemers wordt gemaakt). 
max. aantal
deelnemers
18
 Ga naar de opleidingspagina
Alexander van Altena, docent Design Thinking
Alexander van Altena, docent Design Thinking
Hans Robertus, docent Design Thinking
Hans Robertus, docent Design Thinking
CV

De docenten:

Alexander van Altena studeerde Rechten in Leiden, Economie in Amsterdam en History and Philosophy of Science and Technology and History of Economic Thought aan de University of Notre Dame. Hij was onder meer Directeur Spoor bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en directeur bij ProRail. Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en het World Design Forum.

Hans Robertus is expert op het gebied van design thinking. Hij voltooide de opleiding Industrial and Product Design aan de Design Academy in Eindhoven. Daarna werkte hij onder andere als Senior Director Design bij Philips en was hij directeur van de Dutch Design Week.Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en het World Design Forum.
 

Meer informatie

Meer informatie

Wil je meer weten over de opleiding Public Design - Design denken in het Publieke Domein? Neem contact op met:

Sanne Goudriaan

Coordinator Opleidingen

T: 010 -4082522

E: goudriaan@erasmusacademie.nl
 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen