Bedrijfsprocessen kunnen hoofdpijndossiers zijn. Vooral als ze teveel kosten, te lang duren en slecht verlopen. Process Mining, de nieuwe masterclass van Erasmus Academie, schept orde in de chaos. Docent Anne Rozinat legt uit hoe.
Je kent het misschien wel: op basis van interviews, workshops en ander (vaak kwalitatief) onderzoek, tekent men een overzicht waarin alle stappen binnen het proces staan vastgelegd. Het blijft echter vaak bij het uittekenen van stap A tot en met Z, een echte verbeterslag ontbreekt. Process mining biedt de oplossing, dankzij de inzet van slimme (software)programma’s krijg je snel een overzicht van de knelpunten binnen jouw bedrijfsprocessen.
Gericht verbeteren
“Process mining is veel meer dan een verzameling van de processtappen”, zegt Anne Rozinat, docent van de masterclass Proces Mining. Process mining kwantificeert procesgegevens en maakt die inzichtelijk via heldere visualisaties. “Anders dan bij de traditionele benadering via workshops en interviews duikt process mining juist op een snelle en interactieve manier in het plaatje op basis van de gegevens. Je ziet direct de afwijkingen en inefficiënties in het proces. Vervolgens kun je deze problemen meteen aanpakken en gericht je processen verbeteren.
Verkocht
Als iemand goed op de hoogte is van de mogelijkheden is het Rozinat wel. ‘Meteen verkocht’ was ze, toen ze tijdens haar studie te maken kreeg met process mining. Ze rondde haar studie af in Eindhoven onder ‘process mining-goeroe’ Wil van der Aalst. Ze promoveerde cum laude op het onderwerp en richtte vervolgens het processminingbedrijf Fluxicon op.
Kloof
“Ik merkte dat er een kloof was tussen de praktijk en academische wereld. Processen werden in de praktijk steeds ingewikkelder. Academici hadden daar allang iets op bedacht. Alleen was de software die ze gebruikten te ingewikkeld. In de praktijk viel er niet mee te werken. In dat gat zijn wij gesprongen en hebben eigen proces mining software gemaakt.” Rozinat merkte dat voor veel bedrijven de ouderwetse manier om bedrijfsprocessen in kaart te brengen niet meer toereikend was. ,,Processen worden tegenwoordig ondersteund door zo veel verschillende ERP, CRM en andere informatiesystemen. Een overzicht tekenen is niet meer genoeg.”
Vind de bottlenecks
Process mining helpt om op basis van een aantal basale gegevens inzicht te krijgen in alle procesdata. ,,Neem Bol.com”, legt Rozinat uit. “Als jij daar een boek bestelt, ga je een proces in. Dat gaat bijna altijd goed..“ “Maar een bedrijf wil juist die 10 procent die niet goed loopt boven tafel krijgen. Met Process Mining komen die bottlenecks altijd naar boven. Het is veel feitelijker. Omdat de analyse op basis van data wordt gedaan. Daarom kom je veel dieper en dichter bij hoe processen feitelijk verlopen en wat er fout gaat.”
Overal aanwezig
Process mining is volgens Rozinat vaak dichterbij dan men denkt. Niet alleen in de private sector, waar onder andere Nationale Nederlanden de methode al gebruikt. Ook in de publieke sector komt het vaak terug. “In een ziekenhuis bijvoorbeeld waar ze inzicht willen in de manier waarop patiënten een zorgproces doorlopen. Of binnen de gemeente, de manier waarop ze omgaan met meldingen.”
Breed toepasbaar
Rozinat wil dan ook benadrukken dat de masterclass voor iedereen toegankelijk is. Statistische voorkennis is niet nodig. “Het is een heel praktische opleiding. Het gaat echt om de techniek. We doen veel hands-on oefeningen zodat iedereen in de praktijk uit de voeten kan. Alle concepten die aan bod komen zijn algemeen en breed toepasbaar.”
- Meer informatie
Ga voor meer informatie, data en inschrijfformulier naar de opleidingspagina van de tweedaagse Masterclass Process Mining