"Nu snap ik helemaal hoe ik het spel moet spelen"

Het belang van procesmanagement voor complexe besluitvorming

Wat doe je wanneer procesmanagement binnen jouw organisatie langzaamaan steeds belangrijker wordt? Ewoud van der Sluis van advies- en bouwmanagementbureau HEVO organiseerde voor zijn meest ervaren mensen een incompany opleiding procesmanagement van Erasmus Academie. Die tweedaagse beviel zo goed dat er een vervolg in de maak is.

“Als experts op het gebied van duurzame huisvesting worden wij allang niet alleen meer ingeschakeld voor advies over de techniek of economische zaken. Van ons wordt verwacht dat we op alle fronten de puntjes op de i kunnen zetten.” En dat betekent in de praktijk vooral procesmanagementvraagstukken, zegt Van der Sluis, directievoorzitter bij HEVO. “Wij moeten alle partijen op één lijn zien te krijgen, zonder dat wij als partij echt macht hebben. Dat vraagt nogal wat van ons.”

Tegelijkertijd ziet Van der Sluis dat de belangen binnen het werkveld van zijn bedrijf steeds groter worden. “Wij worden door onze – vaak publieke – opdrachtgevers ingeschakeld aan het begin van een huisvestingproces. Bijvoorbeeld een school, gemeente of zorginstelling die denkt: ‘Wat moet ik de komende twintig jaar met mijn vastgoed.’ Maar die trajecten worden steeds ingewikkelder, omdat dit soort organisaties veel verschillende belangen hebben.”

Professionaliteit

Deze combinatie aan factoren was vorig jaar aanleiding voor Van der Sluis om zijn tien meest ervaren senior-adviseurs een tweedaagse incompany van Erasmus Academie voor te schotelen. Het doel van die opleiding was tweeledig. “Ik hoopte aan de ene kant dat mensen nog meer inzicht zouden krijgen in hoe je bepaalde besluitvormingsprocessen kunt beïnvloeden. Maar ik hoopte ook op een stukje herkenning.”

De omgeving waarin zijn mensen terecht zijn gekomen de laatste jaren is namelijk niet helemaal nieuw. “Ze doen al heel veel goed. Daarom hoopte ik ook dat de opleiding zou zorgen voor die herkenning. ‘Dit doe ik al goed, maar nu snap ik helemaal hoe ik het spel moet spelen.’ Dat stukje professionaliteit wilde ik ook meegeven.”

Theorie en praktijk

Een klein jaar later kijkt hij met veel tevredenheid terug op de tweedaagse. “De eerste dag was theoretisch, maar tegelijkertijd ook heel interactief. Dat sprak ons enorm aan. De tweede bijeenkomst vond twee weken later plaats en toen stond de casuïstiek centraal. Die tweedeling werkte heel goed.”

“De combinatie tussen theorie en praktijk is heel waardevol geweest. Toch eerst ook een stukje theoretische onderbouwing, de principes van procesmanagement. Natuurlijk doe je veel al op basis van intuïtie en ervaring. Maar het is goed te zien volgens welke academische principes je eigenlijk aan het werk bent. Mensen kunnen hun eigen vaardigheden op basis van die principes aanpassen.”

Vervolg

Naast zijn enthousiasme over de inhoud benadrukt Van der Sluis ook de waardering die hij heeft voor de docenten die aan de tweedaagse verbonden zijn. “Naast de academische bagage en de praktijkervaring die zij meenamen, zorgden ze ook voor veel energie. De interactie tussen docenten en deelnemers werd als heel waardevol ervaren.”

Reden genoeg om zijn plannen voor een vervolgopleiding bij Erasmus Academie neer te leggen. “Ik kijk er ontzettend naar uit om verder te verdiepen. De basis hebben we gehad, maar het zou heel mooi zijn als we nu nog een stap dichter tegen de praktijk aan kunnen gaan zitten.”

Wil je meer weten over maatwerkopleidingen?

Neem dan contact op met:

Andreas Markus

Adviseur opleidingen Zakelijke Markt

T: 0104081819

E: markus@erasmusacademie.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen